Χιόνια, βροχές και πολύ ισχυροί άνεμοι

Πάγωσε ολόκληρη η Κύπρος σήμερα.

Με ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν αναμένεται να μεταβληθούν πολύ σήμερα ούτε αύριο, με χιόνια, σποραδικές βροχές και καταιγίδες και πολύ ισχυρούς μέχρι θυελλώδεις ανέμους από βορειο-ανατολικές κατευθύνσεις, εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο και η Κύπρος, με την περιοχή της Λάρνακας να δέχεται ριπές ανέμου μέχρι και 7 – 8 μποφόρ, ενώ τα χιόνια στην κορυφή του Τροόδους έχουν ύψος 30 εκατοστόμετρων, με θερμοκρασία, το πρωί της Τετάρτης, στους 7 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Κλεάνθης Νικολαΐδης.

“Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού”, είπε ο κ. Νικολαΐδης, “είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στο Τρόοδος, για παράδειγμα, όπου έχουμε πλην 7 βαθμούς Κελσίου, στον Πρόδρομο πλην 6 βαθμούς, στο αεροδρόμιο Λάρνακας 5,50, στην Πόλη Χρυσοχούς 4, όπως και στην Αθαλάσσα 4 μόλις βαθμούς Κελσίου”.

“Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, “είναι καλυμμένη, το πρωί της Τετάρτης, από τις νεφώσεις που βλέπουμε τώρα και στην Κύπρο, σημειώνονται ελαφρές βροχές και, σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων, παρατηρείται ελαφρά χιονόπτωση κατά διαστήματα”.

“Από την τελευταία πληροφόρηση “, είπε ο κ. Νικολαΐδης, “έχουμε 20 εκατοστόμετρα χιονιού στην πλατεία Τροόδους και 30 εκατοστά του μέτρου στη Χιονίστρα”.

“Πρωί της Τετάρτης, η περιοχή της Λάρνακας, που είναι μια προσήνεμη περιοχή”, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, “δέχεται ριπές ανέμων μέχρι 7 με 8 μποφόρ, θυελλώδεις δηλαδή ανέμους, με μέση τιμή τα 5 – 6 μποφόρ”.

“Επειδή οι άνεμοι αυτοί πλήττουν την Κύπρο από χθες το βράδυ, κοντά στα μεσάνυκτα”, όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικολαΐδης, “η θάλασσα είναι κυματώδης, ιδίως στα παράλια της Λάρνακας, όμως δεν επηρεάζονται μόνον οι προσήνεμες παράλιες περιοχές αλλά και υψηλότερες ορεινές”.

“Η τελευταία μέτρηση που έχουμε το πρωί της Τετάρτης από το σταθμό μας στην Αθαλάσσα”, είπε ο κ. Νικολαΐδης, “είναι ότι σε ύψος 5.000 ποδών στην ατμόσφαιρα επικρατεί άνεμος με ένταση θύελλας 8 μποφόρ, στα 3.000 μέτρα τα 7-8 μποφόρ, άρα είναι τόσο καθ` ύψος όσο και στην επιφάνεια της γης”.

Ως προς τη συνέχεια των καιρικών αυτών φαινομένων, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε στο  ότι “το βράδυ θα κοπάσει κάπως ο άνεμος, καθ` όλη όμως την ημέρα της Τετάρτης θα πρέπει να αναμένονται άνεμοι αυτής της έντασης, από βόρειες και ανατολικές κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως ενισχυμένο ρεύμα αέρος στις προσήνεμες περιοχές και με θερμοκρασίες να κυμαίνονται 10 – 11 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την παρούσα εποχή του έτους και με ελαφρά βροχή, η οποία πάνω από τα 700 – 800 μέτρα θα είναι με μορφή χιονόνερου και πέραν των 1.000 μέτρων με μορφή χιονιού”.

“Μικρή κόπωση των φαινομένων αναμένεται από αύριο”, είπε ο κ. Νικολαΐδης, “όμως το πεδίον των ανέμων θα είναι ενισχυμένο και την Παρασκευή, πάντα όμως αυτό το τριήμερο με ελαφρές βροχές και χιόνι ή χιονόνερο”.