Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν τα 3 ευρώ για να πάνε στο γιατρό

Αίτημα για προστασία τους δικαιώματος των συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπέβαλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, Τάκης Αγαθοκλέους δηλώνοντας ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με τα απομεινάρια της σύνταξης του δεν έχουν τους πόρους να πληρώσουν τα τέλη που απαιτούν τα νοσοκομεία για τις επισκέψεις τους, στους γιατρούς και για να πάρουν τα φάρμακα τους. Το αίτημα των συνταξιούχων υιοθέτησαν με δηλώσεις τους οι βουλευτίνες Στέλλα Κυριακίδου, Στέλλα Μισιαούλη και Ρούλα Μαυρονικόλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγαθοκλέους με δήλωση του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, φέτος η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Γερόντων που θα συνέλθει στις 9 Νοεμβρίου θα συζητήσει το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων, πολλοί από τους οποίους διαβιούν κάτω το όριο της φτώχιας.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή των Γερόντων επανέλαβε το αίτημα για την ταχεία εφαρμογή του Γενικού Σύστημα Υγείας, και συνεχίζοντας είπε ότι σήμερα όλοι πρέπει να καταβάλουμε τέλη για τα φάρμακα και όλες τις εξετάσεις και συμπλήρωσε ότι είναι χιλιάδες αυτοί που δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα τέλη για την εξέταση από το γιατρό και για να πάρουν φάρμακα.

Πρόσθεσε πως πρέπει να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι χρόνιοι ασθενείς από τα τέλη για τις συνταγές φαρμάκων και από τα τέλη για ειδικούς γιατρούς (6 ευρώ) και να καταβάλλουν τα 3 ευρώ για τις γενικές ειδικότητες.

Άλλο αίτημα που υπέβαλαν είναι να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος αναμονής, στις λίστες αναμονής, παρατηρώντας ότι έγινε διακριτή βελτίωση.

Οι Γέροντες απαιτούν επίσης μηχανογράφηση στα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να μην χάνονται οι φάκελοι των ασθενών, συμπλήρωσε αναφέροντας ότι το Υπουργείο υπόσχεται πλήρη μηχανογράφηση σε ένα χρόνο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι η προσέλευση στις πρώτες βοήθειες μειώθηκε 30%. Διευκρίνισε ότι δεν έγινε ανάλυση των στοιχείων για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό η μείωση αφορά άτομα τρίτης ηλικίας, και συμπλήρωσε ότι η μείωση θα αφορά σίγουρα οικογένειες ανέργων και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που δεν μπορούν να πληρώσουν τα 10%.,

Η κ. Μισιαούλη ανέφερε επίσης ότι με τη βοήθεια του ΠΟΥ θα γίνει σε ανάλυση των στοιχείων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι 50.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου παρατήρησε ότι τα δικαιώματα των ασθενών στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Υγείας θα έρθει με απαντήσεις στην Ολομέλειας της Βουλής των Γερόντων και ανέφερε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός σε επίπεδο διοίκησης να οριστεί λειτουργός στο Υπουργείο Υγείας που θα ασχολείται με τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν επισκέπτονται τον γιατρό επειδή δεν έχουν τα 3 ευρώ, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταξιούχων που δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό, επειδή πέραν από τα νοσοκομεία πρέπει να πληρώσουν και κόμιστρα λεωφορείων.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι η απουσία ΓΕΣΥ έχει αντίκτυπο στους συνταξιούχους και στους χαμηλοσυνταξιούχους που αποστερούνται του ανθρωπίνου δικαιώματος στην περίθαλψη.

Υπάρχει πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και με τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε.