Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν χθες την Επέτειο του Πολυτεχνείου-Πορεία και προς την Ισραηλινή Πρεσβεία

Λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η χθεσινή πορεία χιλιάδων διαδηλωτών προς την αμερικανική πρεσβεία για τον εορτασμό της 39ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία, όπου έκαψαν σημαία της χώρας του Ισραήλ φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε χθες από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στην Αμερικανική πρεσβεία μέσω των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας. Στη διαδήλωση συμμετείχε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ.

Το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Tσίπρας επισκέφτηκε το μνημείο των πεσόντων φοιτητών και κατέθεσε στεφάνι.  “Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει” δήλωσε λίγο μετά ο ίδιος.

“Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά προσπαθεί να αφηγηθεί ξανά την ιστορία των τελευταίων 40 χρόνων της χώρας μας” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: “Προφανής στόχος..να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της.

Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία” καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσαν στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη.

Για πολλές ώρες έμειναν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Κατεχάκη, Ευαγγελισμό, Μ.Μουσικής, Αμπελόκηπους, Μοναστηράκι και Ακρόπολη.  Κατά τη διάρκεια της πορείας έγιναν συνολικά 50 προσαγωγές εκ των οποίων οι 15 ήταν ανήλικοι.

Αν και οι πορείες που έγιναν χθες ήταν ειρηνικές δυστυχώς τα επεισόδια δεν έλειψαν εντελώς από την επέτειο του Πολυτεχνείου.Ομάδες νεαρών στα Εξάρχεια έκαναν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότωφ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Τα επεισόδια τερματίστηκαν γρήγορα ενώ έγιναν και 70 προσαγωγές στην περιοχή των επεισοδίων.