Χατζηδάκης: Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση των fast track επενδύσεων. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις, εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα σε εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, με εξαίρεση ενός μόνο Προεδρικού Διατάγματος και ότι όσα σχέδια υποβάλλονται, αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι. Για όσα την ευθύνη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν όλα αξιολογηθεί. Από τα 39 σχέδια που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία, αξιολογήθηκαν και τα 39. Στις περιφέρειες υποβλήθηκαν 92 εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 68 επενδυτικά σχέδια.

«Δεν έχουμε επενδυτική άνοιξη αλλά κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται με διάφορες εταιρείες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό που απομένει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δεν θα γίνει ξαφνικά. Γίνεται βαθμηδόν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που εμποδίζει την προσπάθεια στο fast track. Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».