”Χαστούκι” Γιωρκάτζη προς Χατζηγιάννη – ”Τέλειωσαν το ίδιο σχολείο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση”…

  • Γιωρκάτζη: Οι σχέσεις που είχαν μεταξύ τους. Είχα πει προηγουμένως ότι είχαν τελειώσει το ίδιο σχολείο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση…
  • Γιωρκάτζη: Ενώ στην αρχή θεωρούσαν την ΣΚΤ ως υπόδειγμα (σ.σ. ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές), τελικά μπαίνοντας μέσα και βλέποντας τους τρόπους λειτουργίας της κατέληξαν ότι ήταν πλάνη…

Όσα είπε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Ερευνητική Επιτροπήςγια το Συνεργατισμό: 

Αρέστη: Ποιες ήταν οι κύριες ανησυχίες του SSM και από ποια χρονική στιγμή και μετά αντιληφθήκατε ότι θεωρούσαν ότι η τράπεζα δεν πήγαινε καλά;

Γιωρκάτζη: Θα έλεγα δύο χρόνια πριν την κατάρρευση, αφότου οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του Συνεργατισμού.

Αρέστη: Έχουμε ένα σημείωμα του κ. Διονυσίου, ένα χρόνο πριν την κατάρρευση. Αναφέρει ότι η ΣΚΤ ήταν δρώσα για τους επόμενους 12 μήνες. Τι συνέβαλε σε αυτή τη λανθασμένη ας το πούμε εκτίμηση του;

Γιωρκάτζη: Ήθελαν να πουλήσουν τη ΣΚΤ ή να τη χωρίσουν σε δύο κομμάτια.

Αρέστη: Πότε το αποφάσισαν;

Γιωρκάτζη: Δεν ενημέρωναν συνέχεια την ΚΤΚ, σε πολλές περιπτώσεις. Τα μαθαίναμε από συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών. Ήθελαν να πουλήσουν το καλό κομμάτι σε κάποιο επενδυτή και το κακό να δημιουργήσουν asset management company, για να μπορέσουν να πωληθούν τα ΜΕΔ από μόνα τους. Διόρισαν ιδιώτες διεθνείς οίκους για να εξεύρουν επενδυτές. Στην αρχή ήρθαν αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι. Νομίζω 11. Τελικά, έμεινε μόνο ένας, η Ελληνική Τράπεζα. Μεσολάβησε κάτι, για το οποίο, κυκλοφορεί στην αγορά. Σε εκείνο το στάδιο ο SSM αποφάσισε να διεξάγει επιτόπιο έλεγχο και είπε “ποιος ξένος επενδυτής θα ενδιαφερόταν να αγοράσει μια τράπεζα που ο SSM κάνει επιτόπιο έλεγχο;”. Αν είχες κάτι καλό δεν θα ενδιαφερόταν να κάνει έλεγχο.

10.48 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γιωρκάτζη: Ενώ στην αρχή θεωρούσαν την ΣΚΤ ως υπόδειγμα (σ.σ. ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές), τελικά μπαίνοντας μέσα και βλέποντας τους τρόπους λειτουργίας της κατέληξαν ότι ήταν πλάνη.

Αρέστη: Ως προς τι;

Γιωρκάτζη: Όλα ήταν πλάνη. Γιατί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν πολύ περισσότερα από όσα δήλωνε η ίδια η ΣΚΤ. Πλάνη γιατί αυτό που ενοχλούσε κυρίως, ήταν ο τρόπος που προσμετρούσαν τον πληρωτέο τόκο από ΜΕΔ, κάτι που ήταν μεν συμβατό με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά το μυαλό των Ευρωπαίων δεν το χωρούσε. Ένα δάνειο για το οποίο δεν πληρώνεται η «μάνα» να δείχνει κέρδη από επιτοκιακά έσοδα.

10.40 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρέστη: Είχατε ενημερώσει τον υπουργό (σ.σ. για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης);

Γιωρκάτζη: Τον είχαμε ενημερώσει, τον είδαμε τουλάχιστον τρεις φορές. Αυτό που έλεγε είναι «πάψτε τους εσείς». Δεν το λέω για να επιρρίψω ευθύνες στον Υπουργό. Δεν ήταν το πιο εύκολο να βρεις και να διορίσεις 6 κατάλληλους από τα κόμματα.

Αρέστη: Δηλαδή είναι τα κόμματα που διορίζουν;

Γιωρκάτζη: Ναι είναι τα κόμματα. Είμαστε στη Κύπρο. Τα κόμματα διορίζουν, τα κόμματα παύουν.

Αρέστη: Ο κ. Γιάγκου σας ενημερώνει με σημείωμα του. Μία από τις παρατηρήσεις είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι.

Γιωρκάτζη: Οι σχέσεις που είχαν μεταξύ τους. Είχα πει προηγουμένως ότι είχαν τελειώσει το ίδιο σχολείο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Αρέστη: Ο κ. Γιάγκου μας είπε ότι είχαν φτάσει καταγγελίες όχι από μέλη της τράπεζας, για πολιτικές παρεμβάσεις.

Γιωρκάτζη: Σε εμένα ερχόντουσαν μέσω των αναφορών του κ. Γιάγκου Δημητρίου. Δεν ήρθε κανένας να μου αναφέρει προσωπικά για πολιτικές παρεμβάσεις.

Αρέστη: Οι Ευρωπαίοι είχαν ανησυχίες;

Γιωρκάτζη: Οι δύο κυρίες του ευρωπαϊκού μηχανισμού έτυχε σε ορισμένες περιπτώσεις να μου κάνουν αναφορά για το γεγονός ότι γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις. Εγώ δεν ήμουν σε θέση, εκτός αν μου το έλεγε το ίδιο πρόσωπο, να ξέρω αν πράγματι έγινε. Έζησα 4μιση χρόνια τραγικά.

10.30 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρέστη: Ακούσαμε κάποτε μια άποψη σας για το τι πρέπει να κάνει η επιτροπή. Όχι τόσο αισιόδοξη.

Γιωρκάτζη: Το επαναλαμβάνω. Όχι εσείς οι τρεις. Γενικά μια επιτροπή.

Αρέστη: Όταν λέτε για λάθος εταιρική διακυβέρνηση για ποιους μιλάτε;

Γιωρκάτζη: Για όλους. Ένας οργανισμός για να λειτουργήσει αποδοτικά πρέπει να έχει ένα καλό προϊόν και τους κατάλληλους ανθρώπους να το διαθέσουν σε καλή τιμή. έλλειπαν και τα τρία. Ο λόγος που δεν θέλω να τα κατονομάσω είναι για να μην τα προσβάλλω τα ίδια. Επιλέγονταν από το περιβάλλον το πολιτικό. Δεν είχε μια σύνθεση αυτό το όργανο που να απαρτίζεται από άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Αν πάρετε τα άτομα θα δείτε ότι έχουν τελειώσει συγκεκριμένο σχολείο.

Αρέστη: H ΚΤΚ δεν είχε ευθύνη για την αξιολόγηση τους;

Γιωρκάτζη: Όταν έχω μια επιχείρηση είναι ευθύνη εμένα του ιδιοκτήτη για να έχω τα κατάλληλα άτομα για να μου διασφαλίσει το προϊόν.

Αρέστη: Μοιραία και αναπόφευκτα θα κάνουμε αναφορά και σε ονόματα. Τη ΣΚΤ δεν λειτουργούσε μόνη της. Ο κ. Χατζηγιάννης ήταν Πρόεδρος της Επιτροπείας και στη συνέχεια ΓΔ της ΣΚΤ. Θεωρήθηκε κατάλληλος για αυτές τις θέσεις.

Γιωρκάτζη: Είναι για την περίπτωση που δεν έκανα αναφορά σε όνομα. Οι δύο παρατυπίες. Συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε ένα διαιτητή. Τα είχαμε τα στοιχεία και χωρίς να πάρουμε θέση τα στείλαμε στην ΕΚΤ για να αποφασίσουν. Το δεύτερο αφορούσε ότι έδωσε ένα ποσό κατά την κλειστή περίοδο. Το ένα είπε η ΕΚΤ ότι δεν έχει σχέση με τραπεζικά θέματα και το άλλο το θεώρησε επουσιώδες και έδωσε τελικά την έγκριση της.
Γιωρκάτζη: Εγώ πιστεύω κάτι άλλο. Αν ενεργεί με απρεπή τρόπο προς έναν διαιτητή κάποιος και ενεργεί αντίθετα με τις οδηγίες της ΚΤΚ, τίθεται θέμα ηθικής και τάξης. Ίσως θα έπρεπε να ήμασταν πιο σκληροί.

Αρέστη: Τους προβλημάτιζε η υποψηφιότητα Χατζηγιάννη;

Γιωρκάτζη: Δεν ξέρω αν τους προβλημάτισε. Εμάς ναι. Πηγαινοέρχονταν.
Αρέστη: Είχατε πληροφορίες ότι ενώ ο κ. Χατζηγιάννης ήταν πρόεδρος της Επιτροπείας λειτουργούσε σαν εκτελεστικός και υφάρπαζε εξουσίες του κ. Κληρίδη;

Γιωρκάτζη: Το γνώριζα γιατί μου το είπε ο κ. Κληρίδης και το ίδιο συνέβαινε και με τον κ. Ταουσιάνη.
Αρέστη: Τι σας είχε πει ο κ. Κληρίδης;

Γιωρκάτζη: Ότι δεν αντέχει άλλο.

Αρέστη: Γιατί;

Γιωρκάτζη: Αναφέρθηκε με δυσμενείς σχόλια για τον κ. Χατζηγιάννη.

Αρέστη: Μόνο;

Γιωρκάτζη: Μιλούσε σαν ένας άνθρωπος που δεν άντεχε πλέον την κατάσταση. Εμείς τους είπαμε γενικά στην ΚΤΚ και άλλοι συνάδελφοι, θεωρούσαμε ότι ήταν ένα καλό περιουσιακό στοιχείο για τη τράπεζα, προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε.

Αρέστη: Τον γνωρίζατε;

Γιωρκάτζη: Μάλιστα

Αρέστη: Πως θα τον χαρακτηρίζατε σε σύγκριση με τον κ. Χατζηγιάννη;

Γιωρκάτζη: Από τη γη ως τον ουρανό.