Χαραλαμπίδου: Απονευρωμένο το κράτος δικαίου όπως λειτουργεί σήμερα η Νομική Υπηρεσία

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Bουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Ένα από τα πιο σοβαρά, αν όχι το σοβαρότερο, θεσμικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή, είναι τα θέματα που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία, το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, και η μη ύπαρξη διαχωρισμού εξουσιών.

Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κατάθεση πρότασης νόμου για αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο να ανοίξουμε τον διάλογο και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την κατάθεση του νομοσχέδιου το οποίο αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αδιανόητο, ο Γενικός Εισαγγελέας να παίρνει αποφάσεις, να τερματίζει και να αναστέλλει ποινικές διώξεις χωρίς να τις αιτιολογεί. Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου που αφορά στην Κύπρο (Ιούλιος 2023). Πρωτοτυπούμε με αρνητικό πρόσημο και στην Ευρώπη και στην Κοινοπολιτεία.

Ο καθένας σκέφτεται πως θα διασφαλίσει τις εξουσίες του και να ισχυροποιήσει τον εαυτό του αντί να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη γιατί ο εισαγγελέας «κόβει», ράβει χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία. Ποιος μπορεί να ελέγξει τη Νομική Υπηρεσία;

Στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων, επιβαλλόταν να εξαιρεθούν και οι δύο Εισαγγελείς, ήταν Υπουργοί του Υπουργικού που λάμβανε αποφάσεις και συνυπόγραφαν τις αποφάσεις, ενώ σήμερα καλούνται να τις ελέγξουν και να διώξουν συναδέλφους τους. Αυτά δεν προβληματίζουν κανένα;

Υποθέσεις όπως αυτή του Βασιλικού που έδινε η Νομική Υπηρεσία έγκριση να δίδονται τα εκατομμύρια στη εταιρεία για την πλωτή πλατφόρμα, ποιος θα την ελέγξειꓼ Η υπόθεση του Θανάση και στα όσα εξελίσσονται και βλέπουμε την αρχική στάση της Νομικής Υπηρεσίας με επικοινωνιακές δηλώσεις υποστηρικτικές και τη στάση της σήμερα. Τι θα γίνει αν χάσει η Νομική Υπηρεσία την υπόθεσηꓼ Θα αποφασίσουν οι ίδιοι για διώξεις;

Το Σύνταγμα μας είχε δικοινοτικό χαρακτήρα, Εισαγγελέα Ελληνοκύπριο, Βοηθό Τουρκοκύπριο, μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να εξελίσσει τους θεσμούς της, πρέπει να θέτει το πλαίσιο για να λειτουργεί το κράτος δικαίου το οποίο έχουμε απονευρώσει, με τρόπο που ο πολίτης νιώθει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

Για το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη που ελέγχει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα χειριστεί το πόρισμα ο Γ. Εισαγγελέας. Θα πρέπει να δούμε ξανά τις εξουσίες της Αρχής ώστε να διορίζονται εξαρχής ποινικοί ανακριτές, θα μειώνονται και οι δαπάνες για το κράτος. Γνωρίζουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις του Εισαγγελέα με ελεγχόμενους και δυστυχώς αυτές οι σχέσεις επιδεικνύονται με τρόπο προκλητικό με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας ως προς την λήψη αποφάσεων στη συνέχεια.
Ανάκριση δημοσιογράφου για το θέμα της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Η Αστυνομία καλεί δημοσιογράφο του Πολίτη για ανάκριση για το θέμα της Επιτρόπου Νομοθεσίας. Πως προστατεύονται οι πηγές των δημοσιογράφων και η ελευθερία του τύπου; Όποτε βγάζουν θέμα οι δημοσιογράφοι θα ανακρίνει η Αστυνομία; Τα δημόσια πρόσωπα ελέγχονται διπλά ως εκ τούτου ας χρησιμοποιούν τα προνόμια της θέσης τους για να υπηρετούν τους νόμους του κράτους και όχι για να τους παρακάμπτουν.