Χαμόγελα Σαμαρά μετά την έγκριση των 52,5 δισ ευρώ

“Είναι ημέρα ελπίδας η σημερινή καθώς σηματοδοτεί ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό θα κερδίσουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στο εσωτερικό”  δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίαση του Eurogroup. Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη στο ζήτημα της εκταμίευσης τη δόσης,  η οποία θα είναι τελικά 52,5 δις ευρώ, ο  πρωθυπουργός  δήλωσε στα ξένα  Μέσα Ενημέρωσης ότι “είναι μία επιτυχία της Ευρώπης και της Ελλάδας και δείχνει ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωντανή”. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντιμετώπιση που είχε ο κ. Σαμαράς στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την συμπαράστασή τους και απέσπασε το θερμό τους χειροκρότημα. Οι κ.κ. Ρομπάι και
Μπαρόζο κατά την ίδια συνεδρίαση έκαναν αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην συμβολή του κ. Σαμαρά στην θετική εξέλιξη.

Οπότε, τη δευτέρα ξεκινά η εκταμίευση των 34,3 δις ευρών ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν φτάσει στην Αθήνα μέχρι τον Μάρτιο. Όπως έχει δηλώσει ο κ Σαμαράς από το ποσό αυτό, τα 16 δισ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ για την
κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου και τα υπόλοιπα 11,3 δισ για μείωση του δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερη ωστόσο ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού χθες από τις Βρυξέλλες, στην απόφαση της κυβέρνησης να ξοφλήσει όλες τις οφειλές της εντός των επομένων μηνών.

Όπως ωστόσο τόνισαν και οι ευρωπαίοι ομόλογοι,αυτό που μένει τώρα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς και να ολοκληρώσει το φορολογικό νομοσχέδιο που παραμένει σε εκκρεμότητα. Όπως όλα δείχνουν το φορολογικό θα ψηφιστεί στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε χθες ότι τα «χρήματα της εκταμίευσης αποτελούν δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της Ελλάδας και όχι στην καταστροφή της” και ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, τους βουλευτές τους και ξεχωριστά τους βουλευτές της ΝΔ για τη στήριξη που παρείχαν, ο καθένας με τον τρόπο του, σε αυτή την κυβέρνηση.