Χαμπιαούρης: Έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή τετραμήνων

Στη θετική κατάληξη της χθεσινής συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής με τις ηγεσίες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων καιτην έναρξη του διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς και την εφαρμογή των τετραμήνων στα σχολεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ.

«Ερώτηση: Ποιά ήταν η κατάληξη χθες;

Απάντηση: Μπορώ να αναφέρω ότι είχαμε θετική κατάληξη. Επιτρέψτε μου να μην μπω σε λεπτομέρειες διότι πρέπει πρώτα να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά να δοθεί οτιδήποτε στη δημοσιότητα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει συγκεκριμένο κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος και έχει δώσει τη δική του θετική ψήφο. Ήταν η έγνοιά του να λυθεί το πρόβλημα άμεσα χθες. Δεν έπαιρνε άλλο και οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρες: «προχωρήστε και λύστε άμεσα αυτό το πρόβλημα και θέλω ενημέρωση». Έτσι και έγινε. Ξεκίνησε η συνάντηση χθες γύρω στις 16:00 και η ώρα 18:00 είχαμε ολοκληρώσει το διάλογο σε πρώτη φάση.

Ερώτηση: Ποιός άλλαξε/υποχώρησε; Εσείς ή οι εκπαιδευτικοί;

Απάντηση: Δεν έχει σημασία ποιός άλλαξε. Δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σ’ αυτό το σημείο. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν μιλάμε για υποχωρήσεις αλλά για έγνοια για τα παιδιά μας και για το Δημόσιο Σχολείο. Δεν μιλάμε για υποχώρηση διότι ότι λέχθηκε χθες και ότι είχε καταγραφεί κάτω ήταν κοινή συναινέσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι συνάδελφοί μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, να περάσει η συγκεκριμένη πρόταση -που δεν υπάρχει θέμα- αλλά δεν θα ήταν δεοντολογικά ορθό να αναφέρω οτιδήποτε περισσότερο.

Θέλω όμως να επικεντρωθώ στην ουσία: από σήμερα αρχίζει ο θεσμικός διάλογος για εξορθολογισμό των πάντων. Και του διδακτικού χρόνου και ότι έχει να κάνει από οικονομικής και παιδαγωγικής φύσεως και αφορούν το Δημόσιο Σχολείο. Χθες αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί και μπορώ να πω, είναι ότι από αυτή τη στιγμή ξεκινάμε αμέσως με θέματα ασφάλειας και υγείας, κάτι για το οποίο το Υπουργείο τους τελευταίους μήνες έχει συστήσει επιτροπή η οποία εργάστηκε συστηματικά και έχει βγάλει ολοκληρωμένο σχέδιο εμπλέκοντας και πολλούς άλλους φορείς. Από σήμερα εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Χθες γι’ αυτό το θέμα μου τηλεφώνησε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος μου είπε ότι ως Αστυνομία μπορούν να μας βοηθήσουν με καλές πρακτικές και θα κλείσουμε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το πρώτο: ότι δηλαδή σήμερα αρχίζουμε με την ασφάλεια και υγεία και χτίζουμε πάνω σ’ αυτά που το Υπουργείο Παιδείας και άλλοι συνεργάτες έχουν αρχίσει τους τελευταίους τρεις μήνες. Πέραν τούτου -και αξίζει ν’ αναφερθεί-, από σήμερα αρχίζει εντατικά και ο διάλογος για το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου και την αξιολόγηση του μαθητή. Τον περασμένο Μάιο είχε επίσης συσταθεί από το Υπουργείο Παιδείας μια επιτροπή για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και μία επιτροπή για αξιολόγηση του μαθητή. Αυτούς τους τρείς-τέσσερεις μήνες το Υπουργείο Παιδείας και η ομάδα η οποία αποτελούσε αυτές τις επιτροπές έχουν ετοιμάσει και έχουν προχωρήσει κατά πολύ τις εργασίες τους και είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ευελπιστούμε -αν όλα πάνε καλά- σε ένα-δυο μήνες να έχουμε νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου και μπαίνουμε και με την αξιολόγηση του μαθητή. Η μελέτη θα παραδοθεί τον Οκτώβρη.

Ερώτηση: Ο διάλογος για την αξιολόγηση θα γίνει στη ΜΕΠΕΥ;

Απάντηση: Εξαρτάται. Αν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφωνήσουν, μπορεί να μην χρειαστεί να πάμε στη ΜΕΠΕΥ. Σίγουρα πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι που έχουμε αποφασίσει χθες και μπορώ να το ανακοινώσω: ότι μέσα σ’ αυτούς τους τρείς μήνες μέχρι τον Δεκέμβρη που θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για τον ευρύτερο εξορθολογισμό πρέπει να κλείσουν και αυτά τα θέματα. Πέρα από το θέμα της ασφάλειας και υγείας, υπάρχει και το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αξιολόγησης του μαθητή. Αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και 40 χρόνια.

Ερώτηση: Τι γίνεται με τις απαλλαγές;

Απάντηση: Μπαίνουν όλα στο τραπέζι του διαλόγου. Κάποια θέματα απαλλαγών θα πάνε στη ΜΕΠΕΥ και κάποια άλλα όχι. Είπαμε ότι θα τα συζητήσουμε. Υπάρχουν και κάποιες απαλλαγές που έχουν να κάνουν με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Θα τα δούμε όλα αυτά. Δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε. Είναι όλα στο τραπέζι του διαλόγου. Το θέμα δεν είναι αν θα πάνε ή όχι στη ΜΕΠΕΥ ή το αν θα πάνε ή όχι στη Βουλή. Χθες είπαμε ότι θ’ αγγίξουμε αμέσως τα θέματα ασφάλειας, υγείας, βίας και παραβατικότητας και ταυτόχρονα αρχίζουμε τη συζήτηση για ολοκλήρωση του σχεδίου αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου.

Ερώτηση: Οι εκπαιδευτικοί θα πληρωθούν για τη 48ωρη απεργία;

Απάντηση: Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, οι εκπαιδευτικοί και ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απεργεί αλλά και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αποκόπτει το μισθό του.

Ερώτηση: Τι θα ισχύσει όσον αφορά τα τετράμηνα;

Απάντηση: Είμαστε πανέτοιμοι για τα τετράμηνα. Υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να εφαρμοστεί. Αύριο ανακοινώνονται και τα τετράμηνα από το Υπουργείο Παιδείας με πλήρη διαφάνεια, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με στρατηγικό σχεδιασμό. Έχουμε ήδη συναντηθεί με τους μαθητές και με την Παιδοβουλή, τους οποίους έχουμε ενημερώσει. Έχουμε συναντηθεί δυο φορές και με τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους έχουμε ενημερώσει. Απόψε, αν δεν κάνω λάθος, έχουν συνεδρία. Θα στείλουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σήμερα πάνω σε μια επιστολή που μας έστειλαν και ζητούν κάτι. Να γνωρίζουν όμως όλοι ότι τα τετράμηνα θα εφαρμοστούν με τον πιο ανώδυνο τρόπο για να μπορέσουμε να δούμε πού χρειάζεται και αν χρειάζεται να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις.

Για παράδειγμα, τα μη-εξεταζόμενα μαθήματα θα παραμείνουν όπως ήταν. Δεν θα επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν τα μη-εξεταζόμενα μαθήματα. Για τα εξεταζόμενα μαθήματα έχει καθοριστεί η ύλη του τετραμήνου, η οποία θα είναι η μισή της συνολικής ύλης. Δηλαδή από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη θα είναι η μισή ύλη. Στα εξεταζόμενα μαθήματα θα υπάρχουν πολλαπλές μορφές αξιολόγησης. Τα παιδιά θα παίρνουν μόρια/βαθμολογία και για την κατ’ οίκον εργασία και για τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζονται μέσα στην τάξη με μικρές ασκήσεις/δραστηριότητες και θα έχουν επίσης να εκπονήσουν ένα μικρό project που θα τους βοηθήσει και μελλοντικά στο πανεπιστήμιο. Θα παίρνει και κάποια μόρια και η συμμετοχή του μαθητή στην τάξη και το πώς λειτουργεί καθημερινά στην τάξη. Το 60% της βαθμολογίας θα είναι ο προφορικός βαθμός (κατ’ οίκον εργασία, μικρές εργασίες στην τάξη, project, συμπεριφορά/δράση του μαθητή στην καθημερινή δουλειά στην τάξη) και το 40% θα είναι η γραπτή εξέταση, η οποία θα είναι το 50% της διδαχθείσας ύλης και θα καθορίζεται από το σχολείο. Δηλαδή θα έχουμε την ύλη από το Σεπτέμβρη μέχρι τον Οκτώβρη και από την ύλη που θα διδαχθεί ο μαθητής θα εξετάζεται στο 50%.

Προχωράμε με τα τετράμηνα και ζητήσαμε και τις απόψεις της Παιδοβουλής που μας έχουν κάνει εποικοδομητικές εισηγήσεις, για τις οποίες τους ευχαριστούμε. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί αλλά υπάρχει και η νομοθεσία.

Ερώτηση: Τι ισχύει για το θέμα της πρόωρης αφυπηρέτησης;

Απάντηση: Περιλαμβάνεται στο κείμενο της 6ης Σεπτεμβρίου, το οποίο είναι σε διάλογο.

Ερώτηση: Με αφορμή το προχθεσινό συμβάν, μήπως είχαν συμβεί και άλλα παρόμοια στο παρελθόν;

Απάντηση: Δεν έχω κάτι υπόψη μου. Δεν αμφισβητώ τα διάφορα που λέγονται, αλλά θα τα διερευνήσω σήμερα. Όσον αφορά το συμβάν προχθές στο δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα δεν θα αναφερθώ ούτε σε ευθύνες εκπαιδευτικών ή οτιδήποτε άλλο. Θα γίνει διερεύνηση του συμβάντος, δεν θα περάσει απαρατήρητο. Θα καταγραφούν τα δεδομένα. Να μην θεωρηθεί όμως ότι επιρρίπτουμε ευθύνες στον οποιοδήποτε εκπαιδευτικό. Η διεύθυνση του σχολείου, ο οικείος επιθεωρητής και ο επαρχιακός λειτουργός έχουν πάρει προφορικές οδηγίες να διερευνήσουν πλήρως το συμβάν και να δώσουν έκθεση γεγονότων για να δούμε πώς προχωράμε.

Το ότι υπάρχει ένα κενό από 7:00 μέχρι 7:30 όσον αφορά την επιτήρηση είναι αλήθεια. Στο παρελθόν τα είχαμε συζητήσει με τους συνδέσμους γονέων των σχολείων και οι γονείς είχαν αναλάβει εθελοντικά να επιτηρούν αυτή την ώρα διότι έχει γονείς που φεύγουν νωρίς για τη δουλειά τους και φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο κατά τις 7:10. Είχε βγει πρόγραμμα από τους οργανωμένους γονείς σε εθελοντική βάση να έρχεται γονιός από τις 7:00 μέχρι τις 7:30.

Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν στις 7:30 και πρέπει να βρίσκονται στη σχολική μονάδα. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο διάλογο με τις συνδικαλιστικές και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.»