Χαμηλότερος όλων των τελευταίων προεδριών ο προυπολογισμός της Ελληνικής προεδρίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014, παρουσίασε σήμερα «το στοίχημα διεξαγωγής μιας προεδρίας που θα είναι λιτή, πολιτική, ουσιαστική και παραγωγική».

Υπογραμμίζοντας την αρχή του χαμηλού κόστους που τηρήθηκε σε όλη την προετοιμασία, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η έμφαση αποδίδεται στις δράσεις και όχι στις εκδηλώσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

Το προσωπικό (που θα δουλέψει αυτό το εξάμηνο για τις ανάγκες της προεδρίας) κατά κύριο λόγο έχει αποσπαστεί από τον δημόσιο τομέα (με χρόνο λήξης της απόσπασης τον Ιούλιο), ότι με συμβάσεις 6μηνης διάρκειας προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου υπό την προεδρία του ΑΣΕΠ εννέα άτομα, ότι οι 65 οδηγοί που απαιτούνται για τις μετακινήσεις των ξένων αντιπροσωπειών έχουν αποσπαστεί από τα υπουργεία Δημ. Τάξης και Εθν. Άμυνας, ενώ με αποσπάσεις έχουν καλυφθεί και οι θέσεις των «συνοδών» των ξένων αντιπροσωπειών.

Επίσης ανέφερε ότι σχεδόν για όλες τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του Ζαππείου (που σήμερα αναβαθμίζονται εντός του χρονοδιαγράμματος), ότι μέρος του απαιτούμενου εξοπλισμού (π.χ. αυτοκίνητα) προσφέρθηκε με χορηγίες, ότι στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία έγινε η μικρότερη δυνατή αύξηση προσωπικού και ότι η διαχείριση του προϋπολογισμού των 50 εκατ. ευρώ θα γίνεται με προληπτικό και εκ των υστέρων έλεγχο όλων των πράξεων.