Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε συνδυασμό με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Οι δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποχρεωθούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την χαλάρωση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλούμ, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών έστειλε αυτό το σκληρό μήνυμα στην Ισπανία, η οποία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες έχει δοθεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

“Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν την επέκταση σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Αυτή η επιείκεια χορηγείται σήμερα χωρίς προϋποθέσεις”, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Κάθε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνδέεται με «συγκεκριμένα επιτεύγματα» στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos.

” Με άλλα λόγια, μόνο αν μια χώρα προωθήσει καίριες μεταρρυθμίσεις μπορεί να επεκταθεί η προθεσμία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων πρέπει να συνδέεται πιο συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων”, επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.