Χάσικος: Το μεγάλο κακό που έγινε στη Γαλλία πρέπει όλους μας να μας προβληματίζει

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου  για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της Αίθουσας Κειμηλίων «Γλαύκος Κληρίδης», στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής,είπε ότι πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας.

Ο κ. Χάσικος  είπε ότι  «το μεγάλο κακό που έγινε στη Γαλλία πρέπει όλους μας να μας προβληματίζει από πλευράς λήψης μέτρων, πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας. 

Στην Κύπρο λαμβάνονται όλα τα μέτρα, με την έννοια ότι οι Υπηρεσίες του κράτους συνεργάζονται μεταξύ τους, είτε είναι η Αστυνομία και Δυνάμεις Ασφαλείας είτε Υπουργείο Εξωτερικών είτε Υπουργείο Εσωτερικών που έχουμε την ευθύνη σε σχέση με τους αλλοδαπούς πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες.

Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε αυτοί που μπαίνουν στη Δημοκρατία είτε από τους λιμένες ή αερολιμένες είτε με τον τρόπο που έρχονται οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, να γνωρίζουμε ποιοι είναι μέσα από έρευνες που κάνει η Αστυνομία, για να μπορούμε να νιώθουμε ότι από τη μια προσφέρουμε τη φιλοξενία μας, αλλά και από την άλλη ο λαός μας να νιώθει ασφαλής».

Σε ερώτηση αν υπάρχει συνεργασία με ξένες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό τρομοκρατών, καθώς, όπως είπε και χθες ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν απελαθεί δέκα άτομα από την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ναι απελάθηκαν δέκα άτομα. Γίνονται οι έρευνες με συνεργασία των Υπηρεσιών της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, έτσι ώστε αν υπάρχει κάποιος από αυτούς που είναι τρομοκράτης, να λάβουμε εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην αφεθεί και να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τη χώρα».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν τα μέσα για γρήγορη αναγνώριση του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που έρχεται στη χώρα και κατ’ επέκταση εισέρχεται στην Ευρώπη, είπε ότι «εκτός αν είναι ήδη καταχωρημένος σαν τρομοκράτης κάποιος, πρέπει να γίνει διερεύνηση μέσα από τη λήψη αποτυπωμάτων, ιστορικού κλπ».

Σε ερώτηση για την απόφαση της Κομισιόν να παραχωρήσει τρία δις ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα τρία δις ευρώ αναλογεί στην Κύπρο για να δώσει τρία εκ. ευρώ, ο κ. Χάσικος είπε ότι «η ΕΕ δεν έχει επιλογή από το να δώσει χρήματα στην Τουρκία, δεδομένου ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πέρα των δύο εκατομμυρίων (προσφύγων) κατά μήκος των παραλιών.

Από την άλλη είναι οι χώρες διέλευσης – πέραν της Ελλάδας, της Ιταλίας που έχουν τη μεγάλη πίεση – στις οποίες είναι και η Κύπρος σε πολύ μικρούς αριθμούς. Ήδη, η Επιτροπή έχει δώσει στην Κύπρο. Έχουμε πάρει ένα εκατομμύριο ευρώ που ήταν τα έξοδα της φιλοξενίας των προηγούμενων 300 (προσφύγων) που είχαμε στην Κύπρο. Άρα, λοιπόν, παίρνει και η Κύπρος ό,τι της αναλογεί».