Χάσικος: Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλείσει το ΡΙΚ

H Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει το ΡΙΚ, όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν, αλλά, αντίθετα, μέσα από την εξυγίανση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της αποστολής του, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι «υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, όλοι οι οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη έχουν υποχρέωση να βάλουν άμεσα τάξη στα του οίκου τους, ιδιαίτερα οργανισμοί που διαχρονικά παρουσιάζουν φαινόμενα σπατάλης».

Σε ό,τι αφορά το ΡΙΚ, ο Υπουργός παραθέτει ενδεικτικά κάποιους αριθμούς οι οποίοι, όπως αναφέρει, «από μόνοι τους, αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος και την επείγουσα ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων».

Όπως αναφέρει, «στο ΡΙΚ εργοδοτούνται πέραν των 600 υπαλλήλων (μόνιμοι και έκτακτοι), το συνολικό μισθολόγιο των οποίων υπερβαίνει τα 16,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 33,9 εκατ. ευρώ για το 2013, εκ των οποίων τα 26,3 εκατ. χορηγούνται από το Κράτος».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Χάσικος, «το Ταμείο Συντάξεων του ΡΙΚ παρουσιάζει έλλειμμα 93 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής. Προβλέπεται ότι με την παρούσα διαχείριση και τις προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες του Ταμείου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το έλλειμμα αυτό θα φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ πάρα πολύ σύντομα. Και το ερώτημα, βεβαίως, είναι ποιος θα κληθεί να πληρώσει και από ποιους πόρους», προσθέτει.

«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και να διατυπώσω τη θέση», τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, «ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει το ΡΙΚ, όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν, αλλά, αντίθετα, μέσα από την εξυγίανση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της αποστολής του».

Δεύτερον, αναφέρει, «η Κυβέρνηση έχει την άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει η ιδιωτική και κρατική ραδιοτηλεόραση, μέσα σε ένα περιβάλλον υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού, στα πλαίσια μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας».

«Είναι εντούτοις ξεκάθαρο», αναφέρει ο κ. Χάσικος, «ότι το ΡΙΚ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των οικονομικών του τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση, ως ο κατ’ εξοχήν χρηματοδότης του Ιδρύματος, αλλά και σαν διαχειριστής των χρημάτων του Κύπριου φορολογούμενου, να οδηγήσει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, αλλά και πιο ουσιαστικά την ανάγκη εξυγίανσης των οικονομικών του ΡΙΚ».

«Αυτό το θέμα επείγει και δεν πρέπει να συγχέεται με την εν εξελίξει προσπάθεια για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος, που θα προκύψει μέσα από τη μελέτη που έχει εξαγγελθεί και θα διεξαχθεί», καταλήγει ο Υπουργός Εσωτερικών.