Χάσικος: Η διάσωση έγινε χωρίς διακρίσεις εθνότητας ή θρησκείας

Σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος αναφέρει ότι η Κύπρος, σε θέματα διάσωσης και υποδοχής προσφύγων- μεταναστών, έχει αποδείξει στην πράξη όχι μόνο την ετοιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα και τον ανθρωπισμό της,  Τονίζοντας ότι “αυτό βέβαια γίνεται χωρίς διακρίσεις εθνότητας ή θρησκείας”.

Αυτό, προσθέτει, έχει αποδειχθεί και στην προχθεσινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποίαν προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Χάσικος εξέδωσε τη γραπτή δήλωση προκειμένου να διευκρινίσει σημεία σε σχέση με πρωινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα των ποσοστώσεων προσφύγων – μεταναστών σε χώρες μέλη της ΕΕ.

«Στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται στην ΕΕ σε σχέση με το θέμα των ποσοστώσεων αποδοχής προσφύγων – μεταναστών για αντιμετώπιση της οξύτατης μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν ιδίως τα Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν τεθεί συγκεκριμένες παράμετροι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης σε ό,τι αφορά κριτήρια επιλογής”, αναφέρει.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον άλλα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο να δεχθούν Χριστιανούς πρόσφυγες – μετανάστες, για πρακτικούς λόγους και συγκεκριμένα για σκοπούς ευκολότερης προσαρμογής των ίδιων των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, προσθέτει.

Αυτό το νόημα, σημειώνει περαιτέρω ο κ. Χάσικος, “είχε και η πρωινή μου δήλωση, σε σχέση πάντα με το θέμα των ποσοστώσεων”.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι “οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή και παρεξήγηση των δηλώσεων μου θεωρώ ότι θα ήταν άδικη και εκ του πονηρού».