Χάσικος: Εκείνο που φαίνεται είναι ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, μετά από το πέρας σημερινής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και των κατεχόμενων κοινοτήτων επαρχιών Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αντικείμενο και το περιεχόμενο της σύσκεψης ο κ. Υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως είναι η αύξηση της αντιμισθίας των κοινοταρχών κατεχόμενων κοινοτήτων, η ένταξη των κατεχόμενων κοινοτήτων Αμμοχώστου και Λευκωσίας στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η αύξηση της κρατικής χορηγίας και η εκπροσώπηση τους σε διεθνή σώματα, όπως είναι η Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό «το θέμα της αύξησης της αντιμισθίας είναι καθαρά οικονομικό. Αφού έχουμε μια τεκμηριωμένη από πλευράς τους εισήγηση, ενισχυτική του αιτήματός τους γιατί δηλαδή θέλουν αύξηση, τότε, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, θα προβούμε σε αξιολόγηση και θα ληφθεί πολιτική απόφαση κατά πόσο δικαιολογείται αύξηση της αντιμισθίας των κοινοταρχών των κατεχόμενων κοινοτήτων».

«Σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου», συνέχισε ο κ. Χάσικος, «συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει και οι κατεχόμενες κοινότητες να συμμετέχουν στα συμβούλια της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και πάνω σε αυτή τη βάση θα προχωρήσουμε». Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τις κοινοτικές εκλογές, ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλα κυλούν ομαλά». Διευκρίνισε, δε, ότι σε πολλές κοινότητες δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι είτε για τη θέση του κοινοτάρχη είτε για τη θέση συμβούλων, «οπότε προχωρούμε με εκλογές στις κοινότητες όπου υπάρχουν ανθυποψήφιοι».

Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει το αρνητικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο εδαφικό, μετά και από τις τελευταίες πληροφορίες από το Mont Pelerin της Ελβετίας, ο κ. Χάσικος είπε:

«Εκείνο που φαίνεται είναι ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο. Διαβάζοντας κάποιος τη γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες και, εδώ, μπορούμε να μιλούμε για τη δική μας πλευρά. Οι προσπάθειες του Προέδρου τις Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ήταν και παραμένουν πάντοτε ειλικρινείς. Η βούλησή του να προχωρήσει η διαδικασία είναι στέρεη και ειλικρινής. Θέλω να πιστεύω ότι ενόσω υπάρχει βούληση – και εδώ αναφέρομαι στην άλλη πλευρά – αυτό το αδιέξοδο θα σπάσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας».