ΥΠΕΞ: 20 χρόνια φυλάκιση αντί της θανατικής ποινής στους 2 κύπριους υπήκοους

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την έκβαση της έφεσης των δύο Κυπρίων καταδίκων στη Μαλαισία

Συνήλθε χθες, 21/11/2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαλαισίας, το οποίο εκδίκασε την Έφεση των Κυπρίων υπηκόων Mehmet Ucaner Oktay και Muhammet Osman, κατά της θανατικής ποινής που τους είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, μετά τη σύλληψη τους για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, και αντί αυτής, καταδίκασε τα εν λόγω πρόσωπα σε ποινή φυλάκισης είκοσι ετών, η οποία έχει ισχύ από τις 5 Νοεμβρίου 2011, όταν καταδικάσθηκαν αρχικά για τα πιο πάνω αδικήματα. Ο ένας εκ των δύο καταδικάσθηκε επίσης με ποινή δέκα ραβδισμών.

Στους ανωτέρω, από τη στιγμή της σύλληψης τους,μέχρι και την τελεσιδικία της απόφασης, παρασχέθηκε πλήρης προξενική αρωγή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία περιελάμβανε συχνές επισκέψεις στις φυλακές από προξενικούς λειτουργούς της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί , οικονομική και ψυχολογική στήριξη, και το πλέον σημαντικό, την ανάθεση σε κατάλληλο δικηγορικό γραφείο την υπεράσπιση τους, η οποία οδήγησε στο υπό αναφορά αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα η Υπάτη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί είχε καθ’όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας άριστη συνεργασία τόσο με τους ίδιους τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους, όσο και με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους. Σημειώνεται ότι στον χειρισμό της όλης υπόθεσης λήφθηκε υπόψη η σοβαρότητα του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνταν οι δύο Κύπριοι υπήκοοι, αλλά και η θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της επιβολής θανατικής ποινής.