Χάσικος: Ήταν και παραμένει γνώμονας η στήριξη της υπαίθρου αλλά και ενός εκάστου των πολιτών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το θέμα της Μεμονωμένης Κατοικίας. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι βουλευτής προέβη προηγουμένως σε δηλώσεις με τις οποίες καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το ισχύον διάταγμα και να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση πραγμάτων, με το σκεπτικό ότι αυτό το διάταγμα εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τον πολίτη, είπε τα ακόλουθα:

«Λυπούμαι να πω ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής, που παρεμπιπτόντως δεν ξέρω ποιος είναι, λαϊκίζει και παραπλανεί επικίνδυνα τον κόσμο. Διότι, αν η εισήγηση του συγκεκριμένου βουλευτή υλοποιηθεί, δηλαδή να ακυρωθεί το διάταγμα, τότε εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ο φτωχός ο κόσμος και, ουσιαστικά, θα παραμείνει εν ισχύει μια κατάσταση πραγμάτων που εξυπηρετεί τους developers και τους επιχειρηματίες γης και όχι τον απλό πολίτη.

Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που έχουμε συμφωνήσει με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είναι ότι θα πρέπει να βρεθούμε ξανά, να (το) σκεφτεί καλά η Βουλή ενόψει των νέων δεδομένων που τους έχουμε δώσει και, εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εκεί που μπορούμε να βελτιώσουμε αυτήν την πολιτική, να το πράξουμε. Θέλω να πιστεύω ότι υπήρξε ένα κλίμα συναινετικό, παρά το ότι ακούστηκαν κάποιες ακραίες φωνές. (Αυτές οι φωνές) δε θα μας παρασύρουν.

Ήταν και παραμένει γνώμονας η στήριξη της υπαίθρου αλλά και ενός εκάστου των πολιτών που σήμερα, ουσιαστικά, στηρίζουν και κρατούν την ύπαιθρο».

Ακολούθως και απαντώντας σε συναφή ερώτηση για το αν και πώς εξυπηρετούνται οι πολίτες, ο κ. Χάσικος είπε ότι (με το προηγούμενο σύστημα) αυτό που συνέβαινε στην πράξη είναι ότι αγόραζαν τις περιουσίες των φτωχών ανθρώπων οι developers και μετέτρεπαν αυτές τις περιουσίες μέσα από την έλλειψη ρύθμισης της πολιτικής για τη Μεμονωμένη Κατοικία σε οικισμούς και πολυτελείς επαύλεις και τα πωλούσαν πανάκριβα.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση, ότι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτηση του για απόσυρση του διατάγματος/πολιτικής για τη Μεμονωμένη Κατοικία θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χάσικος είπε: «Δηλαδή, ο κ. Πιττοκοπίτης με απειλεί ότι θα με καταγγείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»;

Και συνέχισε: «Ο Υπουργός εκτελεί κυβερνητικό έργο στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν (ο κ. Πιττοκοπίτης) θέλει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάει. Θα είμαι παρών (εκεί) και εγώ».

Τέλος, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε τα ακόλουθα: «Κάποιος, για να μπορεί να τοποθετηθεί, θα πρέπει να συγκρίνει το τι ίσχυε προηγουμένως με τη νέα πολιτική για τη Μεμονωμένη Κατοικία. Αυτό που ίσχυε πριν, είναι ότι στη βάση κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, όπως είναι η πρόσβαση στο τεμάχιο, να υπάρχουν υπηρεσίες, νερό κλπ, θα μπορούσε κάποιος να υποβάλει αίτημα στην Πολεοδομία και η Πολεοδομία ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια να δώσει άδεια για Μεμονωμένη Κατοικία ή να την απορρίψει. Δηλαδή, πολλή γενικότητα και μεγάλη ευχέρεια για άσκηση διακριτικής εξουσίας από μέρους της Πολεοδομίας. Και είναι εδώ, ακριβώς, που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ρύθμιση και σαφή κριτήρια και κατάφερναν να πάρουν άδειες για να κτίσουν οικισμούς οπουδήποτε.

Το τι αλλάζει σήμερα είναι ότι πρέπει να υπάρχει απόσταση 500 μέτρων από την οικιστική περιοχή, να υπάρχει πρόσβαση, χωρίς δρόμο δηλαδή δεν μπορείς να πάρεις άδεια, να υπάρχει νερό, ρεύμα κλπ. Ο αιτητής θα πρέπει να θέλει τη Μεμονωμένη Κατοικία για δική του χρήση ή για τις ανάγκες της οικογένειας του (π.χ. των παιδιών του). Υπάρχουν δηλαδή σαφέστατα κριτήρια. Άρα, εκείνο που κάνουμε σήμερα είναι ότι ρυθμίζουμε τη Μεμονωμένη Κατοικία. Ουσιαστικά, επιτρέπεται η Μεμονωμένη Κατοικία δεδομένων των προϋποθέσεων που είπα πριν. Και σαφέστατα εξυπηρετείται ο πολίτης. Και είναι εδώ που είπα στους βουλευτές ‘διαλέξετε ποιούς θέλετε νε εξυπηρετήσετε: τους πολίτες ή τους developers και επιχειρηματίες γης. Και τους δύο (μαζί) δεν μπορείτε να τους εξυπηρετήσετε.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος απορριφθεί από την Πολεοδομία στο αίτημα του για Μεμονωμένη Κατοικία, υπάρχει άλλη διαδικασία που μπορεί να εξυπηρετηθεί, μέσω του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα (για κατά παρέκκλιση). Και αυτό, αγγίζει και τους επιχειρηματίες και τους πάντες».