Ιωάννου: Κανένα ΑΠΙ δεν δικαιούται αυθαίρετα να χρησιμοποιεί πληρωμές πλεονασμού δανειοληπτών

Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, κανένα Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα δικαιούται αυθαίρετα και μονομερώς, να χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε λόγο πληρωμές πλεονασμού δανειοληπτών και/ή καταναλωτών, οι οποίες έχουν κατατεθεί σ’ αυτά σε οποιαδήποτε μορφή λογαριασμού.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι  “οποιαδήποτε πρόνοια σε δανειακή σύμβαση η οποία προνοεί και/ή ερμηνεύεται από ΑΠΙ άλλως πως, ή οποιαδήποτε τραπεζική πρακτική η οποία δύναται να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα προς το αναπαλλοτρίωτο πληρωμών πλεονασμού, είναι συλλήβδην παράνομη”.

Σε σημερινό σημείωμα προς δανειολήπτες καταναλωτές, εξαιτίας του σημαντικού αριθμού απολύσεων και πλεονασμού προσωπικού που συντελέστηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ιωάννου ενημερώνει τους δανειολήπτες – καταναλωτές ότι στο πλαίσιο του κυπριακού νομικού συστήματος, το προϊόν πληρωμών εξαιτίας πλεονασμού αποτελεί αναπαλλοτρίωτη κινητή ιδιοκτησία του δικαιούχου, τονίζοντας ότι “την περιουσία αυτή ο ίδιος δικαιούται να διαχειριστεί και να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί”.

“Η αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση του δικαιώματος αυτού από το φυσικό πρόσωπο το οποίο εισέπραξε πληρωμή πλεονασμού, κατοχυρώνεται ρητώς και ανεπιφύλακτα από τον Νόμο”, προσθέτει.