Χάσικος:Η διαδιασία μεταρρύθμισης της ΤΑ κάθε άλλο πάρα μονομερής είναι

Τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού περί μονομερούς διαδικασίας που ακολουθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, απέρριψε με γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Εσωτρικών, Σωκράτης Χάσικος.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και η οποία ξεκίνησε εδώ και έναν περίπου χρόνο, κάθε άλλο παρά μονομερής υπήρξε. Τόσο ο ίδιος ο Υπουργός όσο και οι Βρετανοί Εμπειρογνώμονες έχουν συναντήσει ουκ ολίγες φορές όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, Κόμματα), μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας της Μεικτής Επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών, Ένωσης Δήμων και Κομμάτων αλλά και κατ’ ιδίαν, για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων” αναφέρει γραπτή απάντηση του Σωκράτη Χάσικου στον Άντρο Κυπριανού.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός είχε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Κυπριανού, δύο τουλάχιστον κατ’ ιδίαν συναντήσεις, μία στο Υπουργείο Εσωτερικών και μία στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, πέραν της συμμετοχής του ΑΚΕΛ στη Μεικτή Επιτροπή.

Στην απάντησή του ο Υπουργός τονίζει ότι “ο διάλογος θα συνεχιστεί”.

Ήδη, σημειώνεται, έχει διευθετηθεί νέα συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής με τη συμμετοχή της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων καθώς, επίσης, και των Κομμάτων, για την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

“Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θέμα όλων και μόνο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε το στόχο της αλλαγής” υπογραμμίζει ο Σωκράτης Χάσικος.

“Προσδοκούμε στη συνέχιση του διαλόγου με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα, για μια πραγματική και ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοουμένου ότι θα επιδείξουμε, άπαντες, την απαιτούμενη τόλμη, με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το όφελος που θα αποκομίσει ο πολίτης μέσα από μια τέτοια εξέλιξη” υποδεικνύει.