Ο Μάξιμος Παπαγιάννης εξελέγη μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης εξελέγη την Τετάρτη μητροπολίτης Ιωαννίνων, κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων συγκαταλέγεται στον κατάλογο των λεγομένων Νέων Χωρών, αφού ανήκει σε εκείνες τις περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912 και το 1928 το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε «επιτροπικώς» τη διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος, διατήρησε όμως τα πνευματικά του δικαιώματα. Η Μητρόπολη θεωρείται από τις σημαντικότερες λόγω της βαρύτητας στο Φανάρι ως σημαντική εκκλησιαστική έδρα των Νέων Χωρών αλλά και λόγω της οικονομικής της ευρωστίας.

Ο νέος μητροπολίτης, που υποστηρίχτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξελέγη με 46 ψήφους, έναντι 16 ψήφων που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός και επτά ψήφους που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το Φανάρι.

Ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες.

Το 1988, μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα, επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και το 2011 ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι μία από τις παλαιότερες του ελλαδικού χώρου. Στον μητροπολιτικό της θρόνο από το 1928, οπότε και η διοίκησή της παραχωρήθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος, εκλέχθηκαν δύο Αρχιεπίσκοποι Αθηνών: ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος (μητροπολίτης το 1916 και Αρχιεπίσκοπος το 1949) και ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκκας (μητροπολίτης από το 1958 ως το 1974, οπότε και εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος).

Τα κληροδοτήματα των επιφανών Ιωαννιτών και η διαχείρισή τους από τον εκάστοτε μητροπολίτη κατέστησαν τη Μητρόπολη Ιωαννίνων μία από τις πιο ισχυρές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος από το 1949 ως το 1956, οπότε και έφυγε από τη ζωή, κρατούσε και την τοποτηρητεία του μητροπολιτικού θρόνου. Και ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επέλεξε για διάδοχό του στα Ιωάννινα έναν εκ των στενοτέρων συνεργατών του, τον μακαριστό σήμερα Θεόκλητο Σετάκη. Και οι δύο Αρχιεπίσκοποι, έχοντας τη διαχείριση της περιουσίας των κληροδοτημάτων αλλά και τις μετοχές της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετείχαν στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία αργότερα έλαβε ο μακαριστός Θεόκλητος.

Τα κληροδοτήματα όμως σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η αγορά των μετοχών από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος με στόχο την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου έγινε με υψηλά τιμήματα, με συνέπεια σήμερα όλα να κρέμονται από μια κλωστή.

Nέος μητροπολίτης Φωκίδος

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου εξελέγη και ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος. Πρόκειται για τον μέχρι σήμερα επίσκοπο Αμβρούσης κ. Θεόκτιστο, ο οποίος έλαβε 47 ψήφους.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να προχωρήσει, επίσης, στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.