“Χάσαμε” το χαλούμι ..

Το ΔΕΕ απέρριψε κυπριακή προσφυγή εναντίον του σήματος Hellim 

Απέρριψε προσφυγή του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) για αναίρεση προηγούμενης απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (ΓΔΕΕ) όσον αφορά στην καταχώρηση κοινοτικού σήματος HELLIM για γαλακτοκομικά προϊόντα από γερμανική εταιρεία, λόγω του ότι δεν αφορούσε νομικά ζητήματα, αλλά τα πραγματικά περιστατικά της διαφοράς.

Όπως αναφέρεται σε μετάφραση της διάταξης, που έγινε από τη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου και Πληροφόρησης του ΔΕΕ, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός «προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το ΓΔΕΕ δεν έλαβε επαρκώς υπόψη στοιχεία αντικειμενικού χαρακτήρα, επιδιώκει ουσιαστικά μια νέα εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών της διαφοράς».

Η αναίρεση όμως, προθέτει το Δικαστήριο στην απόφασή του, «περιορίζεται στα νομικά ζητήματα».

Εξηγεί ότι «το ΓΔΕΕ είναι καταρχήν το μόνο αρμόδιο να προβαίνει στη διαπίστωση και εκτίμηση των σχετικών πραγματικών περιστατικών και να εκτιμά τα αποδεικτικά στοιχεία».

Επομένως, καταλήγει, «η εκτίμηση των εν λόγω πραγματικών περιστατικών και αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι νομικό ζήτημα, υποκείμενο στον έλεγχο του Δικαστηρίου στο πλαίσιο ασκήσεως αναιρέσεως».

Σημειώνεται ότι ο Κυπριακός Οργανισμός είχε υποβάλει το αίτημα για αναίρεση προηγούμενης απόφασής το ΓΔΕΕ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε απόφαση που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2012 «κακώς απέρριψε την οπτική και φωνητική ομοιότητα των σημείων “hellim” και “halloumi” και ότι παρέλειψε να εξετάσει μεμονωμένα το διακριτικό χαρακτήρα του σήματος, παρά το γεγονός ότι η διαπίστωση του διακριτικού χαρακτήρα θα ήταν αναγκαία και θα είχε καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της εξετάσεως του κινδύνου συγχύσεως».

«Το συμπέρασμα του ΓΔΕΕ ότι, παρά τη διαπίστωση ομοιοτήτων μεταξύ των σημάτων, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η οπτική και φωνητική τους ομοιότητα, καθώς και το σκεπτικό βάσει του οποίου κρίθηκε ισχνός ο διακριτικός χαρακτήρας του σήματος, χωρίς να έχει γίνει μεμονωμένη εξέτασή του, είχαν ως αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτή η ύπαρξη κινδύνου συγχύσεως», ισχυριζόταν ο Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας.

Η απόφαση του ΓΔΕΕ ήταν αποτέλεσμα άλλης προσφυγής εναντίον απόφασης του Τμήματος Προσφυγών του Γραφείου Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) για το θέμα.

Στην απόφασή του το ΓΔΕΕ είχε αποφανθεί ότι «από οπτικής και φωνητικής απόψεως, η ομοιότητα των συγκρουόμενων σημείων είναι μικρή».

Παρά το γεγονός ότι είχε αποδεχθεί ότι στο εννοιολογικό επίπεδο, υπάρχει ομοιότητα (η ελληνική λέξη «halloumi» μεταφράζεται στην τουρκική με τη λέξη «hellim»), είχε αποφασίσει ότι «η απλώς και μόνον εννοιολογική ομοιότητα μεταξύ των σημάτων δεν αρκεί για να δημιουργήσει κίνδυνο συγχύσεως όταν το προγενέστερο σήμα δεν χαίρει ιδιαίτερης φήμης».

«Ο διακριτικός χαρακτήρας του προγενέστερου σήματος έχει απισχνανθεί από το περιγραφικό νόημα της λέξεως «halloumi»», αναφέρεται.

Η υπόθεση άρχισε όταν το 2005 η γερμανική εταιρία Garmo AG υπέβαλε αίτηση καταχωρίσεως κοινοτικού σήματος για το σημείο HELLIM για γαλακτοκομικά προϊόντα.