Χάρης Γεωργιάδης: Αποχωρώ από το Υπουργείο, τέλος του 2019

– Υπερ αρκετά 7 χρόνια για μία ευθύνη να βοηθήσω στα δύσκολα

Ο Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει ως Υπουργός Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2019. «Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ αρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε μια ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα», είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών,  αναφερόμενος στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό, χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής ως «λανθασμένα και άδικα», προσθέτοντας όμως ότι η αποχώρησή του αποχώρηση δεν επισπεύδεται λόγω της έκθεσης.

«Έχω πετύχει πλείστα όσα είχα καθορίσει ως δικούς μου στόχους και όσα είχαν καθοριστεί ως στόχοι της κυβέρνησης, Κανένας δεν υπηρετεί από εμάς σε μόνιμη βάση. Ήδη είμαι ο μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ στην ευρωζώνη…Στο τέλος του χρόνου ένας κύκλος θα φτάσει στο τέλος του», είπε, προσθέτοντας ακόμη ότι παρέτεινε την παραμονή του στο υπουργικό θώκο λόγω των εξελίξεων του Συνεργατισμού.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για να παραιτηθεί ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως ποτέ δεν ήταν ποτέ προσκολλημένος σε καμία θέση.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, για την αποχώρηση του στο τέλος του έτους από το Υπουργείο, είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Χαίρω της πλήρους εμπιστοσύνης του ΠτΔ γι αυτό και δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου, αλλά αποχώρησής μου».

Αρχικά είπε πως ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως σε τράπεζες που ήταν βεβαρημένες, όπως ο Συνεργατισμός, με ΜΕΔ υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις, επειδή τα εποπτικά δεδομένα μεταβάλλονται. Αυτό, όπως είπε, συνέβη στην Ισπανία, την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, που βρίσκεται στην Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την οικονομική κρίση.

«Η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί πως άλλο η βιωσιμότητα και άλλο η ανάγκη προσαρμογής στα εποπτικά δεδομένα της Ε.Ε. που δεν παραμένουν σταθερά», είπε.

Η κρατική στήριξη του Συνεργατισμού το 2013, συνέχισε, απέτρεψε το κούρεμα, διασφάλισε την κεφαλαιουχική επάρκεια με βάση τα εποπτικά δεδομένα εκείνης της περιόδου. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε και συγκεκριμένα γραφήματα, τονίζοντας πως η Συνεργατική πέτυχε τους συγκεκριμένους στόχους μείωσης ΜΕΔ στο πλαίσιο των στόχων που τέθηκαν από τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε.