Χάνει τη δυναμική της η οικονομία της Ευρωζώνης

Επιβράδυνε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο, θέτοντας μία μεγάλη πρόκληση στην ΕΚΤ την ώρα που αναλογίζεται να αρχίσει να περιορίζει τα μέτρα νομισματικής επέκτασης.

Η ανάπτυξη 0,4% ήταν η πιο αδύναμη εδώ και έξι τρίμηνα και ακολούθησε το ρυθμό 0,7% που είχε σημειωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ως σύνολο η καλύτερη οικονομική επίδοση εδώ και δέκα χρόνια.

Αν και η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη, θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή των μελών της ΕΚΤ αναφορικά με τα σχέδια που ετοιμάζουν για φέτος. Μία ξεχωριστή έκθεση σήμερα έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να αποθερμαίνεται το β’ τρίμηνο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν με κάποιες εταιρείες να αποδίδουν την ευθύνη στο ισχυρότερο ευρώ.

Ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι και οι συνάδελφοι του στην ΕΚΤ έχουν αναγνωρίσει την τάση να μετριαστεί η οικονομική δυναμική φέτος, αν και δεν έχουν εκφράσει για το γεγονός ακόμα την ανησυχία τους.

Ένα μεγάλο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι ο κίνδυνος ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί πως μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου το Σάββατο έπειτα απ’ τις ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα απορρίψει το αίτημα εξαίρεσης απ’ τους δασμούς που θα επιβάλλει στις εισαγωγές μετάλλων.

Η έκθεση για τη μεταποίηση από την IHS Markit έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αποθερμάνθηκε στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να είναι η μόνη που είδε μία ελαφριά βελτίωση. Ωστόσο, η Markit σημείωσε ότι ο δείκτης ήταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών στο τέλος του 2017, υπονοώντας έναν ασταθή ρυθμό μεταβολής του.