Κ.Ε: Προκαλεί προβληματισμό η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ

Προκαλεί προβληματισμό η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο  Κυβερνητικος Εκπροσώπος, Πρόδρομος Προδρόμου:

Προκαλεί προβληματισμό και έντονη απορία η απογευματινή τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, με την οποία επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλογίζοντας του «παλινδρομήσεις» ή «υπεκφυγές» και επικρίνοντάς τον ότι «αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια» ή ότι «επιλεκτικά ζητά από τον κ.Ακκιντζί διευκρινίσεις» και «παραγνωρίζει ότι ο κ.Ακκιντζί δήλωσε συνολικά αποδοχή του Πλαισίου, συνεπώς και των προνοιών που καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Ωστόσο, ήδη ο κ. Ακκιντζί είχε διευκρινίσει ότι η αναφορά του στο Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αφορά ούτε τις εγγυήσεις ούτε τα κατοχικά στρατεύματα!

Εκείνο που μας θλίβει πραγματικά είναι ότι η τοποθέτηση αυτή του ΑΚΕΛ έγινε μετά από τη σημερινή διευκρινιστική δήλωση του κ.Ακκιντζί με την οποία ζητά να υιοθετηθεί ως «στρατηγική συμφωνία» ένω άτυπο κείμενο παραμέτρων που παρουσιάστηκε από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο κ.Άϊντε στις 30 Ιουνίου 2017 και το οποίο αμφισβητήθηκε από όλες ανεξαίρετα τις πλευρές ως μη ανταποκρινόμενο στα όσα πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. στις 28 Ιουνίου.

Εξ ου και η ανάγκη που προέκυψε ώστε ο Γενικός Γραμματέας να επανέλθει στις 4 Ιουλίου αποκαθιστώντας με σαφήνεια τις πρόνοιες των παραμέτρων επί των οποίων υπεβλήθησαν οι ελληνοκυπριακές προτάσεις, αλλά και διεξήχθη η όλη συζήτηση στο δείπνο της 6ης Ιουλίου.

Το ΑΚΕΛ καλείται να εξηγήσει, επιτέλους, εάν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του κ.Ακκιντζί, όπως ο ίδιος τους διατύπωσε μέσα από τη διευκρινιστική του δήλωση ή εάν υιοθετεί το κείμενο της 4ης Ιουλίου που αποτελεί την ακριβή αποτύπωση των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα.

Το ΑΚΕΛ θα πρέπει ακόμα να απαντήσει ξεκάθαρα αν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του κ.Ακκιντζί περί «στρατηγικής συμφωνίας» που δεν θα διαλαμβάνει πρόνοιες για κατάργηση των εγγυήσεων και για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Παρά την από μέρους της Κυβέρνησης αποφυγή σχολιασμού των κατά καιρούς δηλώσεων του ΑΚΕΛ, μας θλίβει το γεγονός ότι τώρα πιά είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι μια τέτοια τυφλή υποστήριξη των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς από το ΑΚΕΛ, σίγουρα δεν βοηθά το στόχο της επανέναρξης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού.