Φ.Φωτίου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης το Κυπριακό

Η Κυβέρνηση, παρά τη “δυσχερή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας, έχει θέσει ως προτεραιότητα και εθνικό στόχο την προσήλωση σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι, “μέσα από συναίνεση και συλλογικότητα, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τη χάραξη μιας συμφωνημένης εθνικής στρατηγικής εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών του Φθινοπώρου”.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των πεσόντων Μορφιτών και τη δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων της Μόρφου, στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου είπε ότι, “δυστυχώς, αν και βρισκόμαστε σε στάδιο εντατικής προετοιμασίας, η Τουρκία τηρεί καχύποπτη στάση, εμμένοντας σε παρωχημένες πρακτικές και απαιτήσεις που οδηγούν σε αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής”.

“Αντί της φυσιολογικής διαλλακτικής προσέγγισης, επιδεικνύει τη στρατιωτική της ισχύ ως μέσο επιβολής απαράδεκτων θέσεων. Αξιώνει αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω ύπουλων σχεδιασμών και δυναμιτίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Διαμηνύει ότι οι όποιες προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, προβάλλοντας τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξε η ίδια με την εισβολή και κατοχή, ως δικές της `πραγματικότητες` στο νησί μας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “παρόμοιες απαράδεκτες προσεγγίσεις δεν έχουν θέση σε μια αυθεντική προσπάθεια, τουναντίον, δημιουργούν προβλήματα και ναρκοθετούν τις επικείμενες προσπάθειες, και καθηλώνουν τις λογικές και εφικτές πρωτοβουλίες της πλευράς μας και αποστέλλουν στο λαό απαισιόδοξα μηνύματα”.

Αναφερόμενος στους Μορφίτες, ο κ. Φωτίου μίλησε για την τουρκική εισβολή και τον αγώνα και τη θυσία των Μορφιτών, λέγοντας ότι “στάθηκαν στις επάλξεις του χρέους και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού, αναδεικνύοντας το ελληνικό μεγαλείο τους”.

“Σήμερα, μπροστά στη μεγαλοσύνη τους, η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε εθνική επιταγή. Καλούμαστε να ανασηκώσουμε τις βαριές παρακαταθήκες που κληροδοτήθηκαν και επισφραγίστηκαν με το αθώο αίμα τους. Να δώσουμε ξανά την υπόσχεση ότι δεν θα αποδεχτούμε εκπτώσεις στα δίκαια του αγώνα μας, τα οποία έγιναν αιώνιοι όρκοι και σφυρηλατήθηκαν στις πέτρες της άγιας γης μας. Στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων που ενστερνίζονται την καταγωγή και την ιστορία τους. Γιατί, όταν οι μνήμη και η αλήθεια παραλλάσσεται στο βωμό της ιδιοτέλειας, τότε η καταστροφή και η εξαφάνιση των λαών, είναι θέμα χρόνου”, είπε.