Φ. Πατσαλής: Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού επιβάλλεται να επιταχυνθεί

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις για όλα τα θέματα και όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος είπε πως η διαδικασία επιβάλλεται να επιταχυνθεί, διότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί προς όφελός μας καθώς παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Σε χαιρετισμό του, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974», ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι “δυστυχώς, η πορεία των συνομιλιών υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία”, για να προσθέσει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επιτύχει τον στόχο της, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια του κοινού ανακοινωθέντος, παραμένοντας σθεναρά δεσμευμένη σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

“Παρακαταθήκη και βάση μας”, είπε, “οι αρχές λύσης του Κυπριακού προβλήματος όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Η προσήλωση στη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, είναι το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Η κατάθεση προτάσεων είναι ουσιώδης, διότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και ο διάλογος να προχωρήσει”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “απαραίτητη προϋπόθεση, για να φτάσουμε σε συμφωνία, είναι οι θέσεις που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών να καλύπτουν όλες τις πτυχές και να είναι θέσεις συμβατές με τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, θέσεις που συνάδουν με μια ομοσπονδιακή λύση, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών”.

Είπε πως “η άκαμπτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και οι προσπάθειες της Τουρκίας να επιβουλευθεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού”, σημειώνοντας πως “η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της, και ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας και να αντιληφθούν ότι παρά την ισχυρή και δεδηλωμένη βούλησή μας για λύση του εθνικού μας προβλήματός, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ενόσω η τουρκική πλευρά συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της”.

“Η δέσμευσή μας είναι μία και αμετάθετη. Ούτε η διαιώνιση του στάτους κβο, ούτε η νομιμοποίηση των τετελεσμένων, ούτε η διχοτόμηση μπορούν ποτέ να αποτελέσουν τη λύση. Πρώτοι εμείς επειγόμαστε για λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας. Αυτό όμως επ’ ουδενί σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση και για απεμπόληση των συμφωνημένων αρχών λύσης του Κυπριακού”, πρόσθεσε.