Φωτίου: Σταθερή η Κύπρος σε θέματα κυριαρχίας

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ανέφερε σήμερα ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή σε όλα τα θέματα που ακουμπούν στην κυριαρχία μας ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προβάλλει παράλογες ηγεμονικές αξιώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη σεμιναρίου επιμόρφωσης του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Μαληκκίδης, ο κ. Φωτίου έκανε επίσης λόγο για αμφισβήτηση και απαξίωση των ψηφισμάτων του ΣΑ και των αρχών της ΕΕ από την Άγκυρα.

«Η Κυβέρνηση, συνειδητά και υπεύθυνα, προωθεί και θωρακίζει τα δικαιώματά μας, ευθυγραμμιζόμενη παράλληλα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συγχρονίζει τα βήματα της με τη διεθνή Κοινότητα για ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας και διάσωσης, λόγω της ραγδαίως μεταβαλλόμενης πολιτικό-στρατιωτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ύστερα και από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ Φωτίου έκανε επίσης λόγο για τον νέο πολυδιάστατο ρόλο, τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης, ανθρωπιστικών αποστολών, πειρατείας, ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, επιβάλλουν την επιχειρησιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αποστολή του Κέντρου Συντονισμού, είπε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η διάσωση ατόμων, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, συνεπεία αεροπορικών ή ναυτικών ατυχημάτων.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή ευθύνης του Κέντρου ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας, και καταλαμβάνει μια έκταση 173.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», τον Ιανουάριο του 2011, με το οποίο, όπως είπε, έχουν θεσμοθετηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και υποχρεώσεις των κρατικών υπηρεσιών κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ, σε περίπτωση ατυχημάτων ή καταστροφών.

Τέλος είπε ότι η μακρά οικονομική κρίση, αποτελεί μεν σοβαρό εμπόδιο, συμπλήρωσε όμως ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να αφεθούν να αλλοιώνουν τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό.