Φωτίου: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την κωλυσιεργία στο θέμα των αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων των μέχρι πρότινος αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, Νικόλα και Παντελίτσας Γιακούμα και του γιου τους Μάριου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική της κωλυσιεργίας και της απόκρυψης στοιχείων και να συνεργαστεί με πραγματική καλή βούληση και θέληση για τη διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου και την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρο.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για τη βάρβαρη μεταχείριση αθώων ανθρώπων και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει, υποδεικνύοντας πως η εν ψυχρώ εκτέλεση των δυο γονιών και του 15χρονου αγοριού τους, μαζί με άλλα έξι συγγενικά τους πρόσωπα, έξω από το Τραχώνι Κυθρέας, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό για την έκταση της τουρκικής βαρβαρότητας.

«Ναι, εκτέλεσαν εννέα αθώους ανθρώπους, τον ένα μετά τον άλλο, χωρίς να δείξουν έλεος βλέποντας τον τρόμο στα παρακλητικά μάτια τους. Οι στρατιώτες του Αττίλα δολοφόνησαν, μαζί, την αδελφή της Παντελίτσας, την Ελένη Θεμιστοκλέους και τις κόρες της Αγγελική, Θεμιστούλλα, Μαρία και Σούλα. Και, ακόμη, τον μόλις μερικών μηνών εγγονό της Ανδρέα, γιο της Αγγελικής», είπε ο κ. Φωτίου.

Δυστυχώς, συνέχισε, οι περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας παραμένουν αδιερεύνητες και οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής προσκρούουν σε σοβαρά προβλήματα που μπορούν μόνο να επιλυθούν αν η Τουρκία αποφασίσει επιτέλους να πάρει τις αποφάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν να σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος στο θέμα.

«Κυρίως θα πρέπει να αποφασίσει το άνοιγμα όλων των αποκαλούμενων στρατιωτικών ζωνών και να δώσει μέσα από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού τις πληροφορίες που υπάρχουν, ώστε τα συνεργεία εκταφών και οι επιστήμονες που εργάζονται για τις ανθρωπολογικές εξετάσεις και τις εξετάσεις DNA να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους», συμπλήρωσε.

Σαράντα ένα χρόνια είναι πάρα πολλά, υπογράμμισε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση και η όλη διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί, την ώρα που «γονείς και άλλοι συγγενείς ολοκληρώνουν μοιραία τον κύκλο της ζωής τους, και παίρνουν μαζί τους τον πόνο και την αγωνία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης στην ομιλία του πως διερχόμαστε μια περίοδο που θα κρίνει πολλά γύρω και από τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και υπέδειξε ότι «οι διακηρύξεις και όσα άλλα λέγονται περί ειλικρινών προθέσεων για λύση επί τέλους του προβλήματος, θα πρέπει να γίνουν πράξεις και να έχουν αντίκρισμα στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

«Άλλο οι διακηρύξεις προθέσεων και άλλο οι αποφάσεις που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό», σημείωσε ο Φώτης Φωτίου, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να συμβάλει με όλη την καλή θέληση και την αποφασιστικότητα που την διακρίνει για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.