Φορητές μίνι ανεμοτουρμπίνες που παράγουν αιολική ενέργεια (Video)

Οι ανεμοτουρμπίνες αιολικής ενέργειας δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο δεν θα ισχύει το ίδιο για μικρές, φορητές ανεμοτουρμπίνες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ακόμα και από κατασκηνωτές.

Πρόκειται για τη δουλειά της Janulus, η οποία σημείωσε επιτυχία crodwfunding το 2014 με το μικρό Trinity 50 wind turbine και τώρα σχεδιάζει τη «συνέχειά» του, με μια αναβαθμισμένη έκδοση, διαθέσιμη σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη και με τη δυνατότητα μετάβασης σε κάθετη ή οριζόντια λειτουργία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmag, το Trinity 50 περιείχε μία γεννήτρια των 15 watt, με USB ports και μπορούσε να παραγάγει αρκετή ενέργεια μέσα σε μια ώρα από ένα αεράκι 16 χλμ/ ώρα για να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο.

Η εταιρεία το επανασχεδίασε, μετατρέποντάς το σε μια οριζόντια γεννήτρια τριών λεπίδων, με παραγωγή 50 watt, συν άλλες τρεις μεγαλύτερες προσθήκες- τα Trinity 400, 1000 και 2500.

Το μεγαλύτερο της σειράς, Trinity 2500, έχει ύψος 100 εκατοστών χωρίς να είναι στημένος ο τρίποδας, ζυγίζει 19 κιλά και διαθέτει γεννήτρια των 2.500 watt.

Κατά τον Άγκουστ Άγκουστσον, αντιπρόεδρο της Janulus, παράγει και αποθηκεύει (σε μπαταρία 300.000-mAh-lithium-ion) αρκετή ενέργεια για να λειτουργούν μικρές συσκευές ή να φορτίζονται συσκευές όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, laptops, τηλέφωνα κλπ.

Με ειδική κυλινδρική θήκη, τα Trinity χωρούν εύκολα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Οι ανεμοτουρμπίνες Trinity χαρακτηρίζονται επίσης από ευκολία χρήσης και χαμηλό κόστος, καθώς έχουν ενσωματωμένες μπαταρίες, αντιστροφέα και συστήματα ελέγχου, ενώ στην ουσία είναι plug-and-play.

Επίσης είναι «έξυπνες» έτσι ώστε να μπορούν να αλλάζουν λειτουργία φόρτισης συσκευής, από τη μπαταρία ή από την τουρμπίνα, αναλόγως με το πόση ενέργεια παράγεται.

To «πακέτο» περιλαμβάνει εφαρμογή smartphone για να μπορεί ο χρήστης να βλέπει τα επίπεδα της μπαταρίας, να ενεργοποιεί/ απενεργοποιεί τις λεπίδες, να βλέπει την ποσότητα ηλεκτρισμού που παράγεται, κ.ά.

Η διάθεση αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2016. Οι τιμές κυμαίνονται (Kickstarter) από 399 δολάρια για το Trinity 50, ως τα 5.999 για το Trinity 2500.