Φωνή διαμαρτυρίας κατά της βίας σε βάρος των γυναικών στο One Billion Rising

Ύψωσαν φωνή και χόρεψαν. «Αρκετά! Η βία και η σιωπή που την περιβάλλει σταματάει εδώ».

Δήλωσαν σύμμαχοι στον αγώνα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Εκπρόσωποι οργανώσεων, ευρωβουλευτές και πολιτικοί με εκδήλωση έκπληξη Flash mob, μαζί με μεγάλο αριθμό χορευτών,  έκαναν παγκόσμια έκκληση για «stop» στη βία στο One Billion Rising.

Η εκδήλωση έγινε στο The Mall of Cyprus Λευκωσία., από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Creativity Dance Studio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) εισηγήθηκε μηδενική ανοχή από πλευράς πολιτείας στην άσκηση βίας εις βάρος των γυναικών και ζήτησε ενίσχυση της προσπάθειας πλήρους εξίσωσης στα πλαίσια της νομοθεσίας όσον αφορά την αμοιβή, τη μόρφωση ανδρών και γυναικών.  “Μια ανεξάρτητη, μορφωμένη γυναίκα θα ανεχθεί πολύ λιγότερο την άσκηση βίας εις βάρος της και θα λάβει τα δέοντα μέτρα” δήλωσε .

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), τόνισε ότι η βία ενάντια των γυναικών διαιωνίζεται δια μέσου των αιώνων και παίρνει κάθε φορά και διαφορετική μορφή . Έφτασε η ώρα, είπε,  να θέσουμε τέρμα στην απαράδεκτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάσταση, να επανεκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και τις οικογένειες, τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά .

Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) τόνισε ότι “ξεσηκωνόμαστε μαζικά ενάντια στη βία κατά των γυναικών! Λέμε όχι στους βιασμούς, όχι στη σεξουαλική εκμετάλλευση, όχι στις διακρίσεις, όχι στα στερεότυπα. Απαιτούμε μηδενική ανοχή στη βία . Ζητούμε πραγματική τιμωρία των ενόχων. Η βία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει!”

Ο Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) μίλησε για  νομικά άνομη πράξη, πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά αποκρουστική και κάλεσε σε κοινωνική επανάσταση γιαυτή τη δύσκολη μάχη.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) δήλωσε ότι  μια κοινωνία μπορεί να περηφανεύεται για τον εαυτό της εφόσον καταφέρει να αισθανθεί και να λειτουργεί ισότιμα ο κάθε πολίτης απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο πολίτη.

Ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) δήλωσε ότι ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο κάνουν γνωστό και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη ότι αυτό το φαινόμενο που αμαυρώνει τον πολιτισμό μας και έχει αρνητικότατες επιπτώσεις τόσο στην οικογένεια όσο στα παιδιά, όσο και γενικότερα στην κοινωνία, είναι ένα φαινόμενο που δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα .