“Φωνή”: Απογοήτευση για τη ποινή “χάδι” σε παιδεραστή

Απογοήτευση για τη ποινή “χάδι” σε παιδεραστή, εκφράζει σε ανακοίνωση το Συμβουλίο “Φωνή”.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, το Συμβούλιο Φωνή επιθυμεί να επισημάνει τους επιβαρυντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιμέτρηση της ποινής στην εκδίκαση συγκεκριμένων εγκλημάτων όπως αυτοί ορίζονται στην νομοθεσία. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 4(β) αναφέρει: ‘Οποιος συμμετέχει σε σεξουαλική πράξη με παιδί όταν: γίνεται κατάχρηση ευάλωτης θέσης του παιδιού, κυρίως λόγο διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή κατάστασης εξάρτησης είναι ένοχος κακουργήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Είναι με απογοήτευση που βλέπουμε μια απόφαση Δικαστηρίου η οποία ενώ αναφέρει την νομοθεσία, τους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τη χρήση βίας καθώς και την ευάλωτη θέση του παιδιού και επισημαίνει την έξαρση τέτοιων αδικημάτων προχώρησε στην επιβολή ποινής μόνο τεσσάρων χρόνων δίνοντας μήνυμα ανοχής σε τέτοια αδικήματα.

Παιδιά με νοητική ή σωματική αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση σε σχέση με άλλα παιδιά χωρίς αναπηρία. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με νοητικές αναπηρίες θα βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, πιο συχνά από μέλη της οικογένειάς τους ή από άλλα άτομα στο στενό τους περιβάλλον. Η ενδυνάμωση των παιδιών με νοητική αναπηρία έτσι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από την σεξουαλική κακοποίηση και βία προυποθέτει την αναγνώριση και το σεβασμό στη σεξουαλικότητά τους από τα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους, και παράλληλα προυποθέτει καθοδήγηση όσον αφορά στην προστασία και την κατάλληλη συμπεριφορά.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία των παιδιών με αναπηρία από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Τα Δικαστήρια της Δημοκρατίας μπορούν να έχουν τον πρώτο ρόλο στην καταπολέμηση των αισχρών αυτών αδικημάτων έναντι των παιδιών μας. Όπως και η ίδια η σημερινή απόφαση αναφέρει μόνο με αποτροπιασμό μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανίερες πράξεις. Καλούμε λοιπόν τα Δικαστήρια όπως εφαρμόσουν αυτόν τον αποτροπιασμό και στις ποινές που επιβάλλονται ανταποκρινόμενα στα εφόδια που τους δίνει η νομοθεσία και στα μηνύματα που δίνει η κοινωνία.