Φωκαίδης: Διαμορφώνουν το πλαίσιο για Εθνική συναίνεση οι προσπάθειες του Προέδρου

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης σε ομιλία του στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο εις μνήμη των ηρώων του 281 Τ.Π στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουτραφά, δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, κινητοποιώντας το διεθνές ενδιαφέρον και αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα και των σημαντικών οικονομικών προοπτικών στον τομέα της ενέργειας, διαμορφώνουν το πλαίσιο για μια νέα εθνική συναίνεση.

Ο κ. Φωκαίδης είπε επίσης ότι: “Οφείλουμε σήμερα να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε μια κοινή πορεία, με στόχο ο νέος γύρος συνομιλιών που έχει ξεκινήσει για λύση του Κυπριακού, να έχει αυτή τη φορά θετική κατάληξη. Να ανακόπτει τη διολίσθηση προς τη σιωπηρή διχοτόμηση, να αίρει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας”.

Ανέφερε πως σ΄ αυτή “την κρίσιμη συγκυρία οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν. Να αποφύγουμε τα λάθη και να διδαχθούμε από την πίστη των ηρώων μας στα ψηλά ιδανικά”, επεσήμανε.

Όπως είπε “σε όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν τη πατρώα γη, οφείλουμε, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να ελπίζουμε! Να μετατρέψουμε τον πόνο σε θέληση, την απογοήτευση σε πίστη”.

“Μπορούμε και πρέπει να ελπίζουμε! Μπορούμε και πρέπει να συστρατευτούμε σε μια πορεία εθνικής συναίνεσης, με όραμα, πίστη και λογισμό”, υπέδειξε ο Υπουργός Άμυνας.

Για τους ήρωες του 281 Τάγματος Πεζικού ανέφερε πως “θαρραλέοι, με την αύρα της λευτεριάς στην καρδιά, όρθωσαν το ανάστημά απέναντι στις ορδές του εισβολέα. Και επέλεξαν τον ηρωικό θάνατο, ζωγραφίζοντας με το αίμα τους τη λέξη 281 Τάγμα Πεζικού, στον καμβά της κυπριακής ιστορίας”.

Οι άνδρες του Τάγματος “πολέμησαν ακατάπαυστα, δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και την προδοσία. Παρέμειναν πιστοί στο χρέος `τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι`. Ο τελικός απολογισμός φανερώνει το τραγικό τίμημα. 14 νεκροί, 8 αγνοούμενοι και άλλοι πολλοί τραυματίες, ζωντανοί ήρωες, να κουβαλούν για μια ζωή τον όλεθρο του πολέμου και της καταστροφής στου νου και στην καρδιά”, είπε ο κ. Φωκαϊδης.