Η Ελληνική ψυχή αγωνίζεται απόψε για τη πρόκριση

Διεκδικώντας τη πρόκριση στους 8 του Παγκοσμίου κυπέλλου, η Εθνική Ελλάδος αγωνίζεται απόψε εναντίον της Κόστα Ρίκα.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αγωνίζεται στους . Ποτέ ξανά μια διάκριση το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το ότι βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου είναι ήδη μοναδικό.

Ο αποψινός αγώνας όμως, όσο κι αν είναι απλώς ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, δεν έχει μόνο καθαρά ποδοσφαιρική διάσταση. Η δήλωση που επαναλήφθηκε πολλές φορές από τους διεθνείς τις τελευταίες μέρες, ότι θα αγωνιστούν «για να δώσουμε λίγη χαρά στον ελληνικό λαό», αποτυπώνει ακριβώς αυτήν την ανάγκη, ένας λαός κατακερματισμένος από τις επιπτώσεις μιας μακράς οικονομικής κρίσης, να νοιώσει αυτό που λέμε «εθνική ανάταση», έστω και σε μικρή κλίμακα.

«Σε περιόδους κρίσης οικονομικής, μα και κρίσης ταυτότητας, ψάχνεις να βρεις μια διέξοδο στα προβλήματά του, και ο αθλητισμός είναι πάντα μια διέξοδος, να ξεφύγεις λίγο αλλά και να αναπτύξεις μια δυναμική διαφορετική», δηλώνει  ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Λάκης Νικολάου.

«Να ξέρετε επίσης ότι και τους παίκτες απελευθερώνει από την εξάρτηση της κρίσης που διέρχεται η χώρα τους, αυτός ο στόχος ότι μπορούν με μια πρόκριση, μια νίκη ή μια καλή εμφάνιση, να δώσουν χαρά σε συνανθρώπους τους που ταλαιπωρούνται και που έχουν καιρό να χαμογελάσουν», συμπληρώνει ο Λάκης Νικολάου, που εδώ και χρόνια είναι ορθοπεδικός χειρουργός, με ειδικότητα σε αθλητικούς τραυματισμούς.

Για το αποψινό παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα δίνει τη δική του εκτίμηση:

«Στα προκριματικά πέρασαν ομάδες που δεν το πιστεύαμε ότι θα περνούσαν, όπως η Ελλάδα και η Κόστα Ρίκα που αναμετρώνται απόψε. Και έμειναν απ’ έξω μεγαθήρια, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και άλλες.

Προχώρησαν ομάδες που δεν πέρασαν βαρύ χειμώνα. Δεν αγωνίστηκαν, δηλαδή, σε σκληρά και απαιτητικά πρωταθλήματα. Και έχουν στο ρόστερ τους παίκτες που μπορεί να ανήκουν στο δυναμικό σπουδαίων ομάδων, αλλά δεν αγωνίστηκαν σε κάθε αγώνα, όπως συνέβη και το 2004 με τη δική μας Εθνική στο Euro, κι όμως είναι καλά προπονημένοι, και έχουν δυνάμεις αλλά και διάθεση για να τα δώσουν όλα στο Μουντιάλ. Γι’ αυτό πιστεύω λοιπόν, ότι ο αποψινός αγώνες είναι δύσκολος και για τις δύο ομάδες, αφού οι παίκτες θα τα δώσουν όλα για να δείξουν ότι αξίζουν».

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Γιώργος Καραγκούνης, παρομοιάζοντας την ομάδα με τη γενικότερη κοινωνία και την ιδιοσυγκρασία της, δήλωσε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», ότι «μάλλον είμαστε μια ομάδα που της αρέσουν τα δύσκολα και αναζητεί την υπέρβαση». Δεν έκανε πρόβλεψη για το αποψινό παιχνίδι. Είπε μόνο «εμείς είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα».

Ο αγώνας θα γίνει στις 11μμ, ώρα Ελλάδος, στην παραθαλάσσια πόλη Ρεσίφε, που στα πορτογαλικά σημαίνει «ύφαλος».

Όλος ο ελληνισμός ελπίζει ότι ο Πορτογάλος καπετάνιος της ομάδος, Φερνάντο Σάντος, και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές του, θα περάσουν και αυτόν τον ύφαλο…