Φωκαίδης: Αρχίζει στις 3 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για 3000 οπλίτες

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την πρόσληψη των 3000 συμβασιούχων οπλιτών ανέφερε ότι υλοποιώντας το σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγρονισμού της Εθνικής Φρουράς και αφού έχουν εγκριθεί πρόσφατα απο το Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική πρόκύρηξη αλλά και η σύμβαση απασχόλησης το Υπουργείο Άμυνας έχει ολοκληρώσει όλη την σχετική διαδικασία έτσι ώστε την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η διαδικασία ανέφερε, θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί τόσο για σκοπούς αυτοματοποιημένης επεξεργασίας των στοιχείων αλλά και για σκοπούς διαφάνειας.

Ο κ.Φωκαίδης τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο στη διαφάνεια όσο και στην αξιοκρατία γι αυτο και απόλυτο κριτήριο θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης, για όσους βεβαίως πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι κάτω των 32 ετών, να έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική τους θητεία με κατηγορία σωματικής ικανότητας Ι1 ή Ι2, να έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από ωφελήματα που υπάρχουν και για τα οποία ο κάθε ενδοιαφερόμενος θα μπορει να ενημερωθεί αναλυτικά από την ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί. Μηνιαίως μισθός 1127 ευρώ και 13ος, ένας χρόνος δοκιμαστικός με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι και 10 χρόνια, δικαίωμα φιλοδωρήματος, άδειες ανάπαυσης, άδειες ασθενείας, δωρεάν στρατιωτικές στολές και άλλα εφόδια, δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν διακίνηση, και μια σειρά απο επιπρόσθετα πλεονεκτήματα όπως είναι το Σχέδιο Σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50%, η δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών για απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, η δυνατότητα απόκτησης διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, μοριοδότηση για μελλοντικές προσλήψεις στο στρατό και την αστυνομία και πακέτο προνομίων εκγύμνασης και άθλησης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ακόμα ότι μετά από την ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση 3 εβδομάδων θα απονεμηθεί στους συμβασιούχους ο βαθμός του δεκανέα ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο δύναται να τους αποδοθεί ο βαθμός του λοχία.

Ακολούθως ο κ. Φωκαίδης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται τροποποιητικό νομοσχέδιο έτσι ώστε σε επόμενες προκυρήξεις να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι εθνοφρουροί που υπηρετούν αυτή την στιγμή την στρατιωτική τους θητεία αλλά και γυναίκες.
Ασκηση Αργοναύτης

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην στρατιωτική άσκηση Αργοναύτης που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο και αποτελεί την πιο μεγάλη σε μέγεθος συμμετοχής ξένων χωρών άσκηση που έχει πραγματοποηθεί μέχρι σήμερα. Κύριο σενάριο της άσκησης είναι η διαχείρηση κρίσης στην Μέση Ανατολή και θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές συγκρούσεων και επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης.