Φυσικοί τρόποι για να έχετε έναν καλύτερο ύπνο

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν επαρκή και ποιοτική ξεκούραση και κατ’ επέκταση να ταλαιπωρούνται από επίμονη κούραση και καθημερινή υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και τρόποι να τη βελτιώσουμε και να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Λεβάντα

Το άρωμα της λεβάντας έχει αποδεδειγμένη χαλαρωτική δράση, όπως δείχνει μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Explore. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι νεαροί συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στο άρωμα της λεβάντας πριν κοιμηθούν κατάφεραν να απολαύσουν καλύτερο ύπνο και είχαν περισσότερη ενέργεια την επόμενη ημέρα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εκτεθεί στο συγκεκριμένο άρωμα. Μελέτες σε άλλους πληθυσμούς, όπως γυναίκες μέσης ηλικίας και καρδιοπαθείς, έχουν υποδείξει επίσης ότι η λεβάντα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Χαμομήλι

Δεν είναι τυχαία το ιδανικό βραδινό ρόφημα. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως «βοήθημα» ύπνου εδώ και αιώνες και η επίδρασή του αυτή επιβεβαιώνεται από μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Journal of Advanced Nursing, η οποία υπέδειξε ότι οι νέες μαμάδες που έπιναν συστηματικά χαμομήλι για διάστημα δύο εβδομάδων εκδήλωσαν λιγότερα συμπτώματα έλλειψης ύπνου και κατάθλιψης.

Ωράριο ύπνου

Προσπαθήστε να ξαπλώσετε πριν τις 00.00. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο μετά τη δύση του ηλίου να εκκρίνει ορμόνες που σιγά σιγά θα φέρουν χαλάρωση και τελικά τον ύπνο. Όταν πάμε κόντρα σε αυτό, το βιολογικό ρολόι αποσυντονίζεται και τελικά το σώμα δεν μπορεί φυσικά να χαλαρώσει.