Φτηνό ρεύμα για πολιτικούς πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο

Περίπου 1.000 οικογένειες πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο, που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, θα ενταχθούν στη φτηνή διατίμηση ηλεκτρισμού της ΑΗΚ.

Η ένταξή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος θα γίνει αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική οδηγία της ΑΗΚ προς επαρχιακές διοικήσεις, σε εφαρμογή απόφασης της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Η απόφαση αυτή, πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα προκαλέσει επιβάρυνση του κονδυλίου για την ειδική διατίμηση σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες, που είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί υπόψη από τη Ρυθμιστική Αρχή στους υπολογισμούς των κανονικών διατιμήσεων που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού μέσω των κανονικών λογαριασμών καλύπτεται το έλλειμμα που δημιουργείται για τη ειδική διατίμηση – υπολογίζεται σε πέραν των5 εκατ. ετησίως.

Συγκεκριμένα, από το τέλος του 2010, με τα αρχικά δεδομένα, επιβλήθηκε επιβάρυνση της τάξης των 0,00134 ευρώ ανά κιβολατώρα και επιπρόσθετο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που υπολογίστηκε ότι καλύπτει τη «ζημιά» της ΑΗΚ.