“Φτάνουν πιά οι τραγωδίες με όπλα” δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

«Φίλοι μου οφείλουμε να θέσουμε τέρμα στη τρέλα», δήλωσε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας κατά των πυροβόλων όπλων στην πολιτεία του, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να «δείξει το δρόμο» στις άλλες αμερικανικές πολιτείες για το θέμα αυτό.

“Φτάνει πια», είπε υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες τραγωδίες στο Νιούταουν του Κονέκτικατ (με 26 νεκρούς μεταξύ τους 20 παιδιά) και στο Γουέμπστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης (με δύο πυροσβέστες νεκρούς και ακόμη δύο τραυματίες και δράστη ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο την παραμονή των Χριστουγέννων).

«Οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε τον πλέον αυστηρό νόμο για τα πυροβόλα όπλα», τόνισε.

Ο Κουόμο που μερικές φορές αναφέρεται ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, πρότεινε επίσης να «τεθεί τέρμα στο νομικό κενό που αφορά τις πωλήσεις όπλων σε ιδιώτες», την απαγόρευση «γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας» και την επιβολή «αυστηρότερων κυρώσεων» για τα παράνομα όπλα.

«Πρέπει να εμποδίσουμε τα άτομα που πάσχουν ψυχικά να έχουν πρόσβαση στα όπλα», να απαγορεύσουμε τις απευθείας πωλήσεις πυρομαχικών στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουμε μια διαδικασία ελέγχου για όλες τις πωλήσεις πυρομαχικών».

«Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κάποτε έδειχνε το δρόμο» στο θέμα αυτό, υπογράμμισε ο κυβερνήτης επικαλούμενος το νόμο Σάλιβαν του 1911, ο οποίος σύμφωνα με τον Κουόμο ήταν ο πρώτος στη χώρα που απαιτούσε άδεια για την κατοχή περιστρόφου.

«Πρέπει να δείξουμε ξανά το δρόμο», επανέλαβε.

Ο Κουόμο τόνισε ότι δεν πρόκειται να πάρουν από τους Αμερικανούς τα όπλα τους αλλά να καθιερωθεί μια ισορροπημένη νομοθεσία. «Κανείς δεν κυνηγά μ’ ένα πυροβόλο. Κανείς δεν χρειάζεται δέκα σφαίρες για να σκοτώσει ένα ελάφι».

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι ήδη μια από τις πολιτείες που έχουν την πιο αυστηρή νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα. Τα επιθετικά όπλα απαγορεύονται θεωρητικά στην πολιτεία αυτή αλλά ο νόμος έχει τόσα «παραθυράκια» και είναι τόσο περίπλοκος που «δεν είναι εφαρμόσιμος», εξήγησε ο Κουόμο, του οποίου οι προτάσεις αναμένεται να υποβληθούν σύντομα στη δημοκρατική Βουλή και τη ρεπουμπλικανική Γερουσία της πολιτείας του.

Ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Ντάνελ Μαλόι υποσχέθηκε και αυτός χθες, Τετάρτη να λάβει μέτρα για να αποτραπεί μια ακόμη σφαγή όπως αυτή στο Νιουτάουν.