Φορολογικές ελαφρύνσεις εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σειρά μέτρων, που περιέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας ενώπιον της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε αποφασιστικότητα ως προς την ανάδειξη της Κύπρου σε ένα αξιόπιστο περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Είπε εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη και στοχοπροσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου. Σκοπός, είπε, είναι ο ριζικός εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο να παρουσιαστεί έως το 2016 ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και, ει δυνατόν, πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στη συνεισφορά τους στην ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή.

Εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα με τις φοροελαφρύνσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα παραχωρηθεί αυξημένη έκπτωση 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα, όταν υπάρχει εργοδότηση επιπρόσθετου ατόμου.

Είπε επίσης ότι θα παραχωρηθεί φορολογική έκπτωση 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρατείνεται επίσης η αυξημένη φορολογική έκπτωση με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.

Ακόμη, είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η απόδοση φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.

Εξάλλου, είπε ότι προωθείται ως μόνιμη πρόνοια η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι έχει σχεδιαστεί μια φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.

Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου ότι ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013, μειώνεται ο πρόσθετος φόρος από 10% σε 5%.

Αναφερόμενος εξάλλου στις ενεργειακές υποδομές, είπε ότι ο αγωγός και το τερματικό υγροποίησης αποτελούν «ιδιαίτερα σημαντικά περιφερειακά έργα», τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά.

Μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναδόμηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου και είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού.

Εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνολική προσφορά του ΣΕΛΚ, η οποία, όπως είπε, υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, ενώ μίλησε για θετική συνεισφορά του Συνδέσμου υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.