Φινλανδία Vs Ελλάδα (21:45)

«Απόψε όμως, θα κάνουμε restart», δήλωσε ο διεθνής Σωκράτης Παπασταθόπουλος από το βροχερό και κρύο (10 βαθμοί Κελσίου) Ελσίνκι, όπου θα γίνει ο αγώνας.

Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου του 1978, η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου σημείωνε την πιο μεγάλη, από απόψεως αριθμού τερμάτων, νίκη στην ιστορία της. Συνέτριψε με 8-1 την Φινλανδία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Απόψε (21:45) η Εθνική Ελλάδος αναμετράται με την ίδια αντίπαλο, τη Φινλανδία, πάλι για τα προκριματικά της ίδιας οργάνωσης, αλλά τούτη τη φορά στη δική της έδρα, όπου η Ελλάδα πάντα δυσκολεύεται, αφού στους 5 αγώνες που έχουν γίνει εκεί για το θεσμό αυτόν έχει φύγει με 3 ήττες και 1 ισοπαλία.

Ένα σκληρό 5-1 κυνηγάει επίσης σαν εφιάλτης την Εθνική Ελλάδος στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε με τους Σκανδιναβούς, πάλι στην έδρα τους, το 2001, στα προκριματικά για το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής (Νότιος Κορέα-Ιαπωνία).

Τότε, μάλιστα, είχε κάνει το ποδαρικό του ως προπονητής στην Εθνική Ελλάδος ο Γερμανός Ότο Ρέχαγκελ, που όμως το καλοκαίρι του 2004 την οδήγησε στο μεγαλύτερο επίτευγμα της ιστορίας της, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στη Πορτογαλία.

Τώρα, η Εθνική Ελλάδος έχει τον Ιταλό Κλούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της. Ούτε και το δικό του ποδαρικό ήταν καλό, αφού στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά, στο Στάδιο Καραΐσκάκη, η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Ρουμανία με 1-0, και μάλιστα μετά από εμφάνιση πού υποδεέστερη των δυνατοτήτων της.

Αντίθετα, οι Φινλανδοί κέρδισαν και στο πρώτο τους παιχνίδι τα Νησιά Φερόε, και ήδη προβάλλουν ως βασικοί διεκδικητές, μαζί με την Ελλάδα και την Ρουμανία, της πρόκρισης για τα τελικά.

Το καινούργιο στοιχείο του αποψινού αιώνα είναι ότι πλάι στον Ρανιέρι, στον πάγκο, θα κάθεται υπό νέα ιδιότητα πια ο μέχρι και το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Γιώργος Καραγκούνης. Ο νέος τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων, έχοντας την πείρα πολλών διεθνών αγώνων, κλήθηκε να είναι δίπλα στον Ιταλό προπονητή για τον αποψινό αγώνα, για να καθοδηγήσει και αυτός από τον πάγκο τους μέχρι πρότινος συμπαίκτες του.

Ο «Γιώργαρος», όπως πια έχει πολιτογραφηθεί στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων, κρίθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ως ο ιδανικότερος άνθρωπος για να εμψυχώσει «την νέα εθνική που κτίζεται» με τον Ρανιέρι», ίσως στο ξεκίνημά της που είναι πάντα δύσκολο.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η αποψινή ενδεκάδα αναμένεται να αποτελείται από τους λεγόμενους «ξενιτεμένους διεθνείς» – εκείνους, δηλαδή που αγωνίζονται, και πολλοί από αυτούς διαπρέπουν σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σταφυλίδης θεωρούνται οι επικρατέστεροι στην άμυνα.

Ταχτσίδης, Σάμαρης και Μανιάτης οι πιθανές επιλογές Ρανιέρι για το κέντρο.

Και Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου θα είναι μάλλον στη μπροστινή γραμμή πυρός.

Δύο σημαντικές απουσίες, είναι εκείνες των Χολέμπας και Κονέ (αγωνίζονται και οι δύο στην Ιταλία), που είναι τραυματίες. Για τον ίδιο λόγο είναι εκτός αποστολής και οι Χριστοδουλόπουλος και Αβραάμ Παπαδόπουλος.