Φεϊσέλ: Η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο ηγέτη

Η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο ηγέτη, τονίζει ο πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκούσταφ Φεϊσέλ σε δήλωσή του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Αφού εκφράζει τη βαθύτατή του θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ σημειώνει ότι είχε τη μεγάλη τιμή να τον γνωρίζει προσωπικά και συνεργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Όπως τονίζει,«κανείς δεν επιθυμούσε την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό περισσότερο από τον Πρόεδρο Κληρίδη».

Ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που υπηρέτησε στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη πάρα πολλές φορές, ενώ φιλοξένησε πολλές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του πρώην Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μεταξύ των οποίων και πέντε δείπνα που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβρη του 1994 «σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι τρόποι για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό».

Ο πρώην Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι «οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν κατά τα επόμενα χρόνια , δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.»

Ο κ. Φεϊσέλ αναφέρει επίσης ότι είχε τη μεγάλη τιμή να γνωρίζει τον Πρόεδρο Κληρίδη και προσωπικά, λέγοντας “θυμάμαι τις στιγμές στο σκάφος του και τις πολλές συζητήσεις μας, καθώς και την τελευταία επίσκεψή μου κοντά του τον Μάρτη του 2008».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπήρξε «ένας άνθρωπος με βαθιά σοφία και χιούμορ», σημειώνει ο κ. Φεϊσέλ και καταλήγει λέγοντας ότι: «η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο ηγέτη. Μια εποχή έχει παρέλθει».

Ο κ. Φεϊσέλ υπηρέτησε από το 1993-1998 ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο .