Φανατικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάσσονται οι βρετανοί εργοδότες

Οι βρετανοί εργοδότες τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας σήμερα τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την ένταξη ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

«Εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, πέραν της πολιτικής ρητορείας, και οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι κατηγορηματικές: η ενιαία αγορά είναι θεμελιώδης για το μέλλον μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εργοδοτικής συνομοσπονδίας CBI, ο Τζον Κρίντλαντ, πριν αρχίσει σήμερα η ετήσια διάσκεψή της.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε τον Ιανουάριο να οργανώσει ως το 2017, εφόσον επανεκλεγεί, ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια ΕΕ η οποία θα έχει προηγουμένως μεταρρυθμισθεί. Ανέλαβε τη δέσμευση αυτή υπό την πίεση του πιο ευρωσκεπτικιστικού τμήματος του Συντηρητικού Κόμματος και των επιτυχιών του αντιπολιτευόμενου κόμματος UKIP που επιδιώκει την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η CBI υπογραμμίζει όμως τη σημασία που έχει για τη βρετανική οικονομία η παραμονή στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η συμμετοχή αυτή αντιπροσωπεύει το 4% ως 5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή από 62 ως 78 δισεκ. στερλίνες (περίπου 73 ως 91 δισεκ. ευρώ).