Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει με αποφασιστηκότητα το Μνημόνιο

Την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφθηκε με την Τρόικα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή διαπίστευσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, του νέου Πρεσβευτή του Βασιλείου του Βελγίου, Alphonse Creusen.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που ευρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα.

Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, “έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος”.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών και με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, “παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα”.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας Νέαρχος Παλάς.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Creusen ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά παράδοση ισχυρών και αξιόπιστων διμερών σχέσεων και ότι με ιδιαίτερη χαρά θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

“Έχω πλήρη επίγνωση ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην Κύπρο σε μιαν κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο κ. Creusen, προσθέτοντας πως “η διαίρεση του νησιού έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποστερεί τους Κυπρίους από πολλές ευκαιρίες”.

“Με την πλήρη υποστήριξη της χώρας μου”, συνέχισε, “θα αφοσιωθώ στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη τόσο εσάς όσο και του λαού της Κύπρου, για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα”.

Όπως ανέφερε ο νέος Πρεσβευτής, “το Βέλγιο υποστηρίζει σθεναρά την προπαρασκευαστική διαδικασία για ανανεωμένες συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής, σταθερής, αποτελεσματικής και ευημερούσας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

“Υπάρχουν”, είπε, “πολλές ευαίσθητες πτυχές στα προβλήματα που επηρεάζουν τον κυπριακό λαό και θα πρέπει να επιλυθούν από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους”.

“Είμαστε βέβαιοι”, τόνισε ο κ. Creusen, “ότι, με ισχυρή βούληση, πάντοτε υπάρχει τρόπος εξεύρεσης μιας καλής και αμοιβαία επωφελούς λύσης”.

Ο Βέλγος Πρεσβευτής σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίζονται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού για το κράτος δικαίου, επιδιώκουν τους ίδιους στόχους, υπερασπίζονται τα ίδια συμφέροντα και συνεργάζονται στενά στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το διεθνές έγκλημα, ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η ρύπανση, οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και άλλα δεινά.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή του Βελγίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του θα του παράσχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ότι θα είναι στη διάθεσή του και πρόθυμη να συνεργασθεί μαζί του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των έξοχων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

“Η Κύπρος και το Βασίλειο του Βελγίου, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “μοιράζονται κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν την ίδια στιγμή τις αρχές και τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Ως αξιόπιστοι εταίροι, η Κύπρος και το Βέλγιο απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης σε διμερές και διεθνές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα “ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρωπαϊκή ατζέντα”.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι “η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προπαντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας”.

“Οι διαπραγματεύσεις”, είπε, “πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι θα είναι κοινοί και ότι η επιλεχθείσα διαδικασία θα καρποφορήσει”.

Με την ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στάση  αρχών που τηρεί το Βέλγιο στο κυπριακό πρόβλημα και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επιδιώξει μια λύση που να εξασφαλίζει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι, κατά τη θητεία του νέου Πρεσβευτή, οι διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Βελγίου θα διευρυνθούν σε νέους τομείς συνεργασίας.