“Φαίνεται ότι κάποια κόμματα στη βιασύνη τους να κατακτήσουν την καρέκλα δημιουργούν σύγχυση στον κυπριακό λαό”

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου σε κόμματα της αντιπολίτευσης

Φαίνεται ότι κάποια κόμματα στη βιασύνη τους να κατακτήσουν την καρέκλα της εξουσίας είτε πραγματικά δεν αντιλαμβάνονται βασικά πράγματα σε σχέση με το Κυπριακό είτε επίτηδες διαστρεβλώνουν και δημιουργούν σύγχυση στον κυπριακό λαό ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει.

Επαναλαμβάνουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει σύγκλιση για την απρόσκοπτη εφαρμογή των πανανθρώπινων βασικών ελευθεριών (right of abode), δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Αυτό δήλωσε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμφωνήθηκε και το κείμενο του ορισμού για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι Τουρκοκύπριοι εγείρουν από τη διάσκεψη της Γενεύης και μετά, θέμα ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας με την επιβολή οροφής, κάτι που δεν είχε εγερθεί προηγουμένως, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά την άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων σε τοπικές εκλογές, των όσων επιλέξουν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην αντίθετη από την πολιτεία καταγωγής τους, θα υπάρχει θέμα ποσόστωσης που να μην ξεπερνά το 20% των καταγόμενων από τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Τίποτα το νεοφανές, τίποτα το ασαφές και τίποτα που δεν δηλαδή είναι γνωστό. Οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού και για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες αυτών που ξεκίνησαν μια πρόωρη και ζημιογόνα για τον τόπο προεκλογική εκστρατεία.