Φαίδωνας: Έκπληξη και λύπη για οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας

 Έκπληξη και λύπη εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Παφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σχετικά με τις οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας να διερευνηθεί υπόθεση εναντίον του για «δήθεν διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσον αναρτήσεων του την 1η Νοέμβριου στο Facebook».

Κατά τη διάρκεια της δημαρχίας μου στο Δήμο Πάφου έχω επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι εξαιρετικά σοβαρό και, μάλιστα, εντείνεται. Είναι πλέον στα σχολεία και δυνητικά μπορεί να αγγίξει (και να καταστρέψει) κάθε οικογένεια, κάθε ένα από μας.

Δεν αποδέχθηκα και δεν αποδέχομαι ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Όπως και δεν αποδέχθηκα και δεν αποδέχομαι ότι οι συλλήψεις χαμηλά ιστάμενων μελών των κυκλωμάτων ναρκωτικών είναι η λύση στο πρόβλημα. Θεωρούσα και θεωρώ ότι η Αστυνομία και μπορεί και πρέπει να αλλάξει προσέγγιση, να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και να συλλάβει και να διώξει, επιτέλους, τα «κεφάλια» των κυκλωμάτων. Δεν μπορεί αυτοί οι κύριοι να είναι πάντοτε ασύλληπτοι και η κοινωνία μας να είναι ευχαριστημένη διότι ενίοτε συλλαμβάνεται και διώκεται ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θεωρώ ότι κύριο ρόλο προς τούτο πρέπει να διαδραματίσει η Αστυνομία.

Αυτό το σκεπτικό με ωθεί να παρεμβαίνω στο δημόσιο διάλογο και να ασκώ κριτική στην Αστυνομία για να αρθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων.

Την 1η Νοέμβριου προέβηκα σε τρεις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπα κατά λέξη:

“H ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου, με ενέργειες και παραλείψεις της, επιτρέπει σε συγκεκριμένους εμπόρους ναρκωτικών να διαφεύγουν τις συνέπειες του νόμου. Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;”

“Με βάση πρόσφατο περιστατικό η ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου με ενέργειες και παραλείψεις της επιτρέπει σε συγκεκριμένους εμπόρους ναρκωτικών να διαφεύγουν τις συνέπειες του νόμου. Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;”

“Χρειάζεται ουσία και αποφασιστικότητα και όχι επιχειρήσεις εντυπωσιασμού όποτε νοιώθουν πίεση από την κοινή γνώμη. Το έγκλημα η διαφθορά και τα ναρκωτικά οργιάζουν και θα συλλάβουν μερικούς μετανάστες και μερικούς χρήστες ναρκωτικών τίποτα ουσιαστικό.”

Την ίδια μέρα υπήρξαν δημοσιεύματα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για πάταξη της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών στην Παλιά Λευκωσία, για την οποία δόθηκε την ώρα της επιχείρησης τεράστια δημοσιότητα, γεγονός που θεωρώ λανθασμένο διότι δεν μπορεί την ώρα μιας αστυνομικής επιχείρησης η δημοσιότητα να λειτουργεί ως προειδοποίηση προς κάθε παράνομο και εγκληματικό στοιχείο.

Οι δημοσιεύσεις μου την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν ειλικρινή και καλόπιστα σχόλια και απόψεις που, πιστεύω, συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου. Σκοπός μου ήταν και είναι μέσα από το δημόσιο διάλογο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να λύσουμε καίρια κοινωνικά προβλήματα όπως το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Δεν μπορεί οι έμποροι ναρκωτικών να παραμένουν ανενόχλητοι. Πιστεύω ότι η Αστυνομία, παρ’ ολες τις δυσκολίες που μπορεί οι διαδικασίες να δημιουργούν, θα μπορούσε με κατάλληλους χειρισμούς πολλούς από αυτούς τους εμπόρους ναρκωτικών να τους συλλάβει ή και να τους θέσει σε πλήρη ή μερική αδράνεια.

Με έκπληξη και λύπη διαπιστώνω ότι αντί οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας να διερωτηθούν τι κάνουν λάθος και να συστρατευτούν με σκοπό να πετύχουν επιτέλους το ζητούμενο, δηλαδή να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και στα όσα η κοινωνία αναμένει, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να φιμώσουν όσους ασκούν καλόπιστη κριτική και όσους πραγματικά επιθυμούν και απαιτούν τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η απαίτηση της κοινωνίας είναι όπως η Αστυνομία επιλύσει επιτέλους το πρόβλημα των ναρκωτικών και αυτή η απαίτηση δεν συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Προφανώς (και δυστυχώς), η Αστυνομία θεωρεί ότι έλυσε το πρόβλημα των ναρκωτικών στον τόπο μας και ότι το μόνο που έμεινε να κάνει είναι να ασχολείται με όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.