ΑΚΕΛ για πράσινη γραμμή: Με ποιο νομικό και πολιτικό υπόβαθρο η Δημοκρατία περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης

ΑΚΕΛ για πράσινη γραμμή: Με ποιο νομικό και πολιτικό υπόβαθρο η Δημοκρατία περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής προνοεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή του, δηλαδή στον Κώδικα Εφαρμογής, πρέπει να γνωστοποιείται στην Κομισιόν για έλεγχο και διαβούλευση προς αποφυγή αντιφάσεων. Η κυβέρνηση δεν έκρινε χρήσιμο να ενημερώσει τα κόμματα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και ως εκ τούτου δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο έχει συνεννοηθεί με την Κομισιόν.

Με την πρώτη τροποποίηση του Κώδικα δεν θα επιτρέπεται πλέον σε πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Υπάρχει ζήτημα δυσμενούς διάκρισης μεταξύ αυτών και των ευρωπαίων πολιτών.

Μια δεύτερη αλλαγή αφορά την απαγόρευση σε πολίτες τρίτων κρατών που έχουν προσωρινή άδεια παραμονής, άρα σε εργάτες και οικιακές βοηθούς, να περνούν στα κατεχόμενα. Και αυτή η αλλαγή πάσχει αφού τόσο ο Κανονισμός όσο και ο Κώδικας αφορούν τη διακίνηση από τις μη ελεγχόμενες προς τις ελεγχόμενες περιοχές και όχι το αντίστροφο. Από την άλλη εγείρεται εύλογα το ερώτημα, με ποιο νομικό και πολιτικό υπόβαθρο η Δημοκρατία περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης μιας ομάδας ανθρώπων που νόμιμα βρίσκονται στην επικράτειά της;

Και οι δύο προαναφερθείσες αλλαγές εγείρουν μείζον πολιτικό ζήτημα για το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής, η οποία ουσιαστικά μετατρέπεται με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης σε εξωτερικό σύνορο.

Οι σκέψεις του Υπουργικού για επιβολή διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις για παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία είναι μια ιδέα που χρονολογείται. Παρόλο που δεν δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις, είναι ψευδαίσθηση ότι θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αιτητές ασύλου. Το δικαίωμα ενός πρόσφυγα ή ατόμου που χρήζει διεθνούς προστασίας να αιτηθεί άσυλο δεν μπορεί να περιοριστεί, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται με προτάσεις που δεν εξυπηρετούν τους επιδιωκόμενους στόχους και πάσχουν νομικά. Καλούμε την κυβέρνηση να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία υπεύθυνα το ζήτημα για να αναζητηθούν αποτελεσματικές και νόμιμες λύσεις. Το ΑΚΕΛ έχει εισηγήσεις και είναι έτοιμο να μπει σε ένα παραγωγικό διάλογο.