Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να πούμε αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να πούμε αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η παραλλαγή Όμικρον σηματοδοτεί το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, φαίνεται ότι είναι λιγότερο σοβαρή από προηγούμενες μεταλλάξεις, γεννώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φάουτσι είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση: “Ελπίζω ότι έτσι είναι, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής”, σημείωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος.

Ακόμη και αν η Όμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού, είναι απίθανο να σημάνει το τέλος του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Φάουτσι, που τόνισε ότι “αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. Έχω τον έλεγχο σημαίνει ότι έχεις τον ιό παρόντα, αλλά σε επίπεδο που δεν διαταράσσει την κοινωνία. Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα” είπε ο επιδημιολόγος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σ’ αυτό το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας πριν από την Covid.

“Δεν σημαίνει ότι θα εξαλείψουμε εντελώς τον ιό. Αλλά θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράσσει τις φυσιολογικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας. Για εμένα, αυτή είναι η νέα κανονικότητα”.

Πολύ νωρίς να χαρακτηρίσουμε τον Covid ενδημικό

Ο Φάουτσι συνομιλούσε μαζί με ομάδα ειδικών στη δημόσια υγεία και συμφώνησαν ότι η Όμικρον πιθανότατα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος της Covid-19 παγκοσμίως το 2022. Ωστόσο, διχάστηκαν ως προς το αν θα ήταν η τελευταία μετάλλαξη.

“Είναι πράγματι πολύ νωρίς να χαρακτηρίσουμε τον κορονοϊό ενδημικό. Υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα να έχουμε νέα παραλλαγή” είπε η Annelies Wilder-Smith, καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Μία νέα παραλλαγή είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή, αν δούμε προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, πρόσθεσε η καθηγήτρια.