Υψηλοί δασμοί στα ελληνικά προϊόντα από την Τουρκία

Φέτα δασμοί 180%, κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα δασμοί 138%… δασμοί απίστευτα υψηλοί ως και απαγορευτικοί ισχύουν στην Τουρκία  σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ελληνικού ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά την αγορά της γείτονος δύσκολο στόχο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι δασμοί στα κρασιά είναι 50% και στο ελαιόλαδο 31,2%.    Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η τουρκική αγορά παρουσιάζει και πολλές ευκαιρίες.

Τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά είναι το κακάο, σοκολατοειδή, καφές, κρασί, κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, γκουρμέ, εθνικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

Την περίοδο 2008-2012 παρατηρήθηκε  αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία στα 810,48 εκατ. από 578,18 εκατ. ευρώ και μείωση εισαγωγών στα 838,39 εκατ. το 2012 από 1,61 δισ. ευρώ το 2008.

Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σε βάρος της χώρας μας συρρικνώθηκε σε μόλις 27,91 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα 1,033 δισ. το 2008.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον στην Τουρκία και τα ελληνικά καλλυντικά. Οι εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν πέρυσι στα 8,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισ. δολ. (σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2004).

Στον τουρισμό, τέλος, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση αφίξεων Τούρκων στην Ελλάδα, αν και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μικρός, καθώς πολλές φορές γίνονται εκδρομές αυθημερόν.

Check Also

Τα 99 κλείνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου – Η ανάρτηση του γιου της Γιώργου

Τα 99 κλείνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου έκανε γνωστά ο …

Ελλάδα – Ευλογιά των πιθήκων: 80 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οσυνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), από την έναρξη της καταγραφής …