Υφυπουργός Άμυνας Σλοβακίας: Η λύση του Κυπριακού θα φέρει περαιτέρω ανάπτυξη

Tην πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, η οποία θα προσφέρει νέες μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου εξέφρασε ο Υφυπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Miloš Koterec, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη.

Ο κ. Koterec πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο επ΄ευκαιρία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την 50χρονη παρουσία της Ειρηνευτικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNFYCYP) στο νησί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας των Υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και εξήραν τις υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ Κύπρου- Σλοβακίας σε όλους του τομείς.

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε τον κ. Koterec για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟZ) της Κύπρου.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στον σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο που διαδραματίζει η σλοβακική διπλωματία στην Κύπρο τα τελευταία 25 χρόνια διευκολύνοντας τον δικοινοτικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη συμμετοχή της σλοβακικής στρατιωτικής δύναμης στην UNFYCYP.

Επιπλέον, ανασκοπήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων τόσο σε θεσμικό επίπεδο εντός της ΕΕ, όσο και σε διμερές, για αντιμετώπιση των διαφόρων σύγχρονων και ασύμμετρων απειλών, και τονίστηκε η ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιφέρειά της.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Φωκαΐδης, αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει το ρόλο της ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Τονίστηκε, εξάλλου, ο ουσιαστικός ρόλος που μπορούν τα μικρά κράτη να διαδραματίσουν εντός της ΕΕ αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια.

Οι κύριοι Φωκαΐδης και Koterec αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης καθώς και στους τομείς έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστικών αποστολών.