Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΜΑΚ “Γιώργος Γιακουμής”

Έγινε σήμερα η τελετή ονομασίας του Κέντρου Εκπαίδευσης της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου σε Κέντρο “Γιώργου Γιακουμή”, ο οποίος έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος κατά την φονική έκρηξη στο Μαρί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου σ χαιρετισμό του είπε ότι “το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιακουμή στην Κοφίνου θα προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης τόσο σε Κύπριους πυροσβέστες όσο και σε ξένους που θα φιλοξενεί στα πλαίσια διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”.

Πρόσθεσε ότι “με τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Γιώργος Γιακουμή η πολιτεία αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της πατρίδας μας και εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στην οικογένεια του”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “όπως μαρτυρούν οι φίλοι και συνάδελφοί του Γιακουμή, αυτός, ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος χαμηλών τόνων, αφοσιωμένος στο καθήκον και στην οικογένεια του”.

Ανέφερε ότι “υπηρετούσε με αίσθημα υψηλής ευθύνης στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ΕΜΑΚ και εκείνη την αποφράδα μέρα της 11 ης Ιουλίου 2011, όταν όλη η Κύπρος βυθίστηκε στο σκοτάδι και στον πόνο για τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ο Γιώργος Γιακουμή ήταν μόλις 30 χρόνων”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “η πολιτεία σκύβει με σεβασμό το κεφάλι μπροστά στο θάρρος, την τόλμη και τα αισθήματα αλτρουισμού που έδειξαν εκείνη τη μέρα ο Γιώργος Γιακουμή και οι πέντε συνάδελφοί του, που το χρέος έναντι του καθήκοντος τους έφερε στην πρώτη γραμμή του πυρός, χωρίς να εγκαταλείψουν ούτε στιγμή τη θέση τους”.

Απευθυνόμενος προς τους γονείς του Γιακουμή, Χρυσάνθη και Λοΐζο, τους διαβεβαίωσε “πως δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες”.

“Η υπόσχεση που θα πρέπει να δώσουμε τόσο στον τιμώμενο ήρωα μας όσο και στην οικογένεια του, αλλά κυρίως στον μικρό Λοΐζο, γιο του Γιώργου Γιακουμή, είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας έναντι τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο, να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά, για τα αδικοχαμένα παιδιά μας”, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης.