Υπ. Υγείας: Φθηνότερα φάρμακα μέχρι τον Δεκέμβριο

Συζήτηση επί σωρείας θεμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στο πλαίσιο εξέτασης του ζητήματος της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Υγείας για το έτος 2015. Στη συνεδρία παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ. Χριστίνα Γιαννάκη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση για τις αναφορές από πλευράς Γενικού Ελεγκτή όσον αφορά εξοικονομήσεις που επιτεύχθησαν στο Υπουργείο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό,αλλά και τις θεσμοθετήσεις των διαφόρων διαδικασιών που επιτρέπουν την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «επ’ ευκαιρίας της σημερινής μας συνάντησης με την Επιτροπή Ελέγχου ηγέρθησαν και σωρεία άλλων ερωτήσεων που αφορά στα της σταδιακής υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν από τη Βουλή στις 16 Ιουνίου, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, όπως οι μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών, η κάλυψη των θέσεων που έχουν κενωθεί σε επαγγελματίες υγείας και ιδίως γιατρών με αύξηση του αριθμού, τα μέτρα που βρίσκονται σε στάδιο τελικής μελέτης και αφορούν στην απάμβλυνση των εισροών ασθενών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και της καλύτερης διαχείρισης του κόσμου κατά τις απογευματινές ώρες και Σαββατοκυρίακα και μια σειρά από άλλα θέματα».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται για μείωση των τιμών των φαρμάκων, ο δρ.Παμπορίδης υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής. «Διακρίνεται σε ένα διακρατικό επίπεδο με τη συνεργασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη Συνεργασία του Νότου -όπως έχει ονομαστεί. Είναι η Διακήρυξη της Βαλέτας συγκεκριμένα.Έχουμε την ερχόμενη Τρίτη, την επόμενη συνάντησή μας στην Ρώμη, η οποία ακριβώς εστιάζει στον τρόπο της από κοινού αντιμετώπισης των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε όλες τις χώρες, οι οποίες μετέχουν σε αυτή τη συνεργασία και υπάρχει και η διαδικασία μείωσης των τιμών μέχρι την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ως ενδιάμεση λύση με μια σειρά από μέτρα, τα οποία συζητούνται με τους ενδιαφερόμενος φορείς.

Έχει ολοκληρωθεί η δική μας μελέτη σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πάνο Καννάβο του London School of Economics, ο οποίος μας βοηθά για να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον επαναπροσδιορισμό του περιβάλλοντος που θα λειτουργήσει από τώρα μέχρι την εισαγωγή του ΓεΣΥ, τους επόμενους 20 μήνες δηλαδή. Εντός επόμενων εβδομάδων, θα είμαστε σε θέση να αναφέρουμε τι ήταν και η αντίδραση των ενδιαφερομένων μερών.

Για να λειτουργήσει τους επόμενους 20 μήνες, πρέπει να έχουμε κάποια διορθωτικά μέτρα, τα οποία σε κάποιους τομείς ελπίζουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα»,επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να πει εάν θα είναι γνωστό τις επόμενες βδομάδες για ποια φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα γνωρίζουμε ούτως ή άλλως μέχρι τον Δεκέμβριο που θα είναι η επόμενη επικαιροποίηση.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συμφώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή σε ό,τι αφορά στην κάρτα προσέλευσης-αποχώρησης των γιατρών και των νοσηλευτών, και ότι ο κ. Μιχαηλίδης το έχει παρουσιάσει ως ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά στον έλεγχο γενικότερα και για τις πειθαρχικές έρευνες και για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσηλευτήρια και το θέμα των υπερωριών, ο δρ.Παμπορίδης επεσήμανε:

«Επί της αρχής συμφώνησα. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Υπηρεσίας, δεδομένης της έντονης αντίδρασης των συντεχνιών και εξήγησα ότι πιστεύω ότι η επίλυσή του θα επέλθει μέσα από τη λειτουργία του αυτόνομου οργανισμού με την υπαγωγή όλων των νοσηλευτηρίων εντός του 2018 στον αυτόνομο οργανισμό, όπου θα είναι εις θέση η διεύθυνση του κάθε νοσοκομείου με δικούς της τρόπους, ανεξαρτήτως της εμπλοκής των εργαζομένων ή όχι, την ώρα αποχώρησης και προσέλευσης στην εργασία και την εμπλοκή τους σε υπερωριακή απασχόληση.

Εγώ πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των εργαζομένων η καταγραφή και η ηλεκτρονική απεικόνιση των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης, διότι ακριβώς αυτό τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτοί που εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους το λαβείν τους».

Σε σχέση με την αδυναμία είσπραξης των νοσηλίων από υπηκόους τρίτων χωρών, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι όντως παρατηρείται «πρόβλημα είσπραξης από υπηκόους τρίτων χωρών που λαμβάνουν υπηρεσίες από τα νοσηλευτήριά μας, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα εισπράξεως αυτών των ποσών».

Κληθείς να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα και εάν μια ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσουν οι διακρατικές συμφωνίες, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να επιλυθεί σε τοπικό επίπεδο, «γιατί πρέπει κατά τόπους να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη ικανή, ώστε να μην παραμένει εκτεθειμένο το κράτος για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί σε τρίτους». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα ασφαλιστικά σχέδια, συμπληρώνοντας πώς αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη να έχει ασφαλιστήριο υγείας για το άτομο που εργοδοτεί, και ότι αυτό το ασφαλιστήριο πρέπει να είναι πληρέστερο.