Υπ.Υγείας: Τέθηκαν όλα στο τραπέζι – Νέα συνάντηση αύριο με ΠΙΣ, ΟΑΥ

Συνεχίζεται αύριο στην παρουσία και αντιπροσωπείας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η συνάντηση υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου .

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν δημιουργική και σε αυτήν ο ΠΙΣ εξέφρασε τις θέσεις και τις απόψεις του. «Έχει οριστεί συνάντηση αύριο το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΙΣ, ούτως ώστε να δοθούν από τον Οργανισμό απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα από τον ΠΙΣ και να προχωρήσει η όλη διαδικασία», είπε.

Κληθείς να πει γιατί δεν παρευρέθηκε ο ΟΑΥ στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του ΠΙΣ, όπως είχε γίνει και σε χωριστή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΟΑΥ πριν από μερικές εβδομάδες, για να εκφράσει τις θέσεις και τις απόψεις του.

Σε ερώτηση εάν τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου τα αιτήματα του ΠΙΣ για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και για αύξηση του Προϋπολογισμού, ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα του ΠΙΣ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενος τον εν εξελίξει διάλογο. «Έχουν τεθεί όλα τα θέματα ενώπιον του Προέδρου και για αυτό έχει οριστεί και η συνάντηση αύριο με τον ΟΑΥ, που είναι και ο Οργανισμός που κάνει τις διαπραγματεύσεις, για να μπορεί να δώσει τις δέουσες απαντήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το όποιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν, συμπλήρωσε, κάποια ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν στην αυριανή συζήτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το ζήτημα για πολυασφαλιστικό σύστημα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα. Επανέλαβε δε πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος τόνισαν πολλάκις πως «θα προχωρήσουμε όπως είναι το Σχέδιο, χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία του». Ερωτηθείς εάν οι ίδιοι οι γιατροί το έθεσαν, ο κ. Υπουργός είπε πως ήταν ένα από τα πέντε αιτήματά τους από τη Γενική τους Συνέλευση.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει αισιοδοξία, δεδομένου ότι έχει οριστεί νέα συνάντηση για αύριο, ο κ. Ιωάννου είπε:

«Σίγουρα, αλλά δεν θέλω να προκαταλαμβάνω, διότι πολλές φορές υπάρχει αισιοδοξία, αλλά τα πράγματα δεν βαίνουν όπως τα αναμένουμε. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η αυριανή συνάντηση για να μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα την άποψή μας».

Σε ερώτηση εάν γιατροί έθεσαν κάτι καινούργιο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις ανακοινώσεις των επιστημονικών εταιρειών των ιατρών μετά από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή εάν επικρατεί ανησυχία δεδομένου και ότι στις 21 Ιανουαρίου θα αρχίσει η εγγραφή των ιατρών στο σύστημα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «όλα τέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν. Κάποιες ανακοινώσεις είναι γενικής φύσεως και έθεταν συγκεκριμένα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την εβδομάδα, εάν δεν έχουν αποσταλεί, θα αποσταλούν εντός της ημέρας επιστολές στις επιστημονικές εταιρείες για να τους διευκρινίσει, να τους επιλύσει και να τους δώσει εξηγήσεις για τα θέματα που έχουν θέσει».

Τέλος, ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε οποιαδήποτε πρόταση στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει.

Check Also

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στα Ιεροσόλυμα για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, οι …

Λεμεσός: Σύλληψη 2 ατόμων για βίντεο με κυνομαχίες στο διαδίκτυο

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 28 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κακομεταχείρισης …